Наблюдателите:

Речта на новия президент - между миш-маша и опита да се изведе национална кауза

Сн. БГНЕС

Първата официална реч на Росен Плевнелиев, която той произнесе при полагането на клетва в четвъртък пред Народното събрание, предизвика противоречиви коментари сред анализаторите. Коментарите варираха от “добре структурирана и подредена“ до  “миш-маш“ и “абсолютно несъобразени със случая съдържание, форма и продължителност“.

“Чисто технологично речта не беше съобразена с ритуала, на който се произнася“, коментира пред Mediapool политологът Татяна Буруджиева. “Той говори повече, отколкото някога е говорил министър-председателят, което не е много редно. Бих казала, че неговата интонация е още по-скучна от тази на Първанов“, посочи тя.

Лишена от смисъл реч и неадекватно невербално поведение

“Всички очаквахме да чуем нещо в тази реч, но не чухме много. Какво всъщност чухме? Чухме и разбрахме неща, които сме слушали от всички президенти досега, че президент е кауза, че трябва да служиш на хората, че сме в критичен момент, че трябва да се борим с престъпността, че България трябва да има добър образ. Не можеш да си позволиш  40 минути слово в тази ситуация, когато трябва да зададеш общи параметри на един нов мандат – да обясниш какво ще наследяваш, какво ще продължаваш. И това да го заместиш с приказки “ние всички трябва заедно да правим национални приоритети“, без да кажеш дори какво ще ти е приоритет. Абсолютно несъобразено съдържание, форма, продължителност и въобще смисъл, емоционалност и прочие на речта“, посочи Буруджиева.

“Но да се надяваме, че това идва от факта, че Плевнелиев все още не е осъзнал, че е сред най-висшите политици“, допълня тя.

Според нея Плевнелиев не се е придържал към утвърдения протокол, което не е добър ход спрямо институцията. “При призидентската институция е от огромно значение точно как го казваш и как го правиш. Не беше наред невербалното му поведение. Той не е оперен певец, за да се покланя, дори само кимайки с глава на ръкоплясканията, защото тези ръкопляскания не са за него и неговото изпълнение, а за думите, които казва“, каза Буруджиева.  

“Много усилия ще са му необходими на Плевнелиев, защото е факт, че е президентът, избран с най-малка подкрепа и идва в един много тежък момент за страната. На него ще му трябват много силен старт и мъдрост“, допълня тя.

Усилие за конструиране на национална кауза

Според политолога Антоний Гълъбов като цяло речта на Плевнелиев е била добре подредена. “Това, което ми се струва най-съществено като послание в тази първа официална реч, е свързано с усилието за конструиране на национална кауза“, коментира той пред Mediapool.

“Аз съм от хората, които споделят разбирането, че това е една от основните функции на президента в политически план – именно като изразител на волята на най-много български избиратели. Президентът би трябвало да е онзи център, около който да се структурират стратегическите планове за развитие на страната. В това отношение това, което чухме, свързано с целта за постигане на среден европейски стандарт, засега е само елемент от подобен процес, но ми се струва, че това е важно и бих го откроил на първо място. Самото дефиниране на целта не като оцеляване, а като растеж би могло да бъде основа по-нататък за развитие на една цялостна концепция“, каза Гълъбов.

“Другото, което бих откроил, е декларираната воля за диалог и откритост към другите институции и гражданското общество. Това е част от тежкото наследство на президента Първанов, защото през последните две години и половина практически диалогът на президентството с Народното събрание беше напълно блокиран. Имахме пример на противопоставяне на институциите – нещо, което ощети както президентството, така и качеството на политическия диалог“, посочи той.

“Плевнелиев ще бъде тласкан да се противопоставя на правителството“

“Би трябвало да се отбележи и това предупреждение, което прозвуча в думите на Плевнелиев, че няма да се включва в политически интриги и няма да става техен заложник. Това също е отправено към наследството на предишния президент, защото, за съжаление, бяхме свидетели на прекалено активна ангажираност на Първанов в партийните противопоставяния.

Според Гълъбов Плевнелиев ще бъде провокиран и тласкан да се противопоставя на правителството. “Ще бъдат конструирани подобни ситуации и ще се търсят интриги в тази посока“, смята той.

“Всъщност, строго погледнато, взаимоотношенията между президентската институция и изпълнителната власт не са в толкова много посоки, колкото изглежда на пръв поглед“, коментира още Гълъбов.

“За първи път имаме различен президент, доколкото досегашните бяха с хуманитарен профил - първият беше философ, вторият – юрист, третият – историк. Сега имаме човек, който почти директно идва от бизнеса и има по-скоро инженерна професия. Това би било интересно от гледна точка на начина, по който ще управлява институцията“, посочи той.

Не можеш да говориш за 2020, без да кажеш как ще решиш днешните проблеми

Политологът Димитър Аврамов коментира пред БНР, че от гледна точка на капацитета му, речта на Плевнелиев е “ужасна“. “Когато споменаваш високоскоростен влак, трябва да знаеш, че те вървят не с 200 км., а с 350-400 км в час“, каза той.

“За Програмата 2020, извинявайте, по този начин говореха лидерите на комунистическата партия – какво ще се случи след 20 години. В момента финансовата ситуация в Европа, икономическите предизвикателства пред България, социалните предизвикателства пред Европа и България не предполагат да говориш за Програма 2020, ако не си посочил преди това днешните предизвикателства и не си казал ясно как ще ги решиш“, каза Аврамов.

“Речта не беше фокусирана, мина през хиляда теми, които нямат нищо общо с конституционните му правомощия. Каза много верни неща, но те бяха събрани в политически миш-маш“, заяви още Аврамов. Той обаче допълни, че Плевнелиев е “един интелигентен човек, на който трябва да му се даде шанс“.

“Плевнелиев няма да е проста функция на ГЕРБ, но няма да генерира и конфликти“

Политологът Огнян Минчев коментира пред БНТ, че промяната няма да е коренна от първия ден на Плевнелиев в президентството.

“Плевнелиев е човек от съвършено друг формат, от  друго поколение, с друга политическа принадлежност, с други  амбиции. Това не е човек, който ще стои затворен между четирите стени и ще прави разговори с този, с втория против третия и т.н“, каза Минчев.

“Това ще бъде човек, който ще акцентира на публичната политика. Той даде сигнали за това по време на самата  кампания. На него му липсва достатъчно политически опит, тъй като е отскоро в политиката, и ще трябва ускорено да натрупа политически опит и да види какви са реалните граници на това,  което може да прави. Тези, които очакват, че той ще бъде проста  функция на ГЕРБ или на премиера Борисов, според мен, ще трябва да се разочароват“, каза Минчев.

“Той няма да бъде такава проста функция. Не  мисля, че ще провокира преки конфликти с изпълнителната власт или с други институции, но ще направи свое място в политиката чрез публични действия, които ще бъдат добре премерени. Поне аз очаквам това", заключи политологът.

Споделяне

Още от България