Речта на Путин прилегна на популисткия му имидж

В обръщението си към нацията руският президент Владимир Путин остана верен на популисткия си имидж.

Той призна, че за много от неговите съграждани животът продължава е труден. Една трета от руснаците все още живеят под прага на бедността. Здравеопазването, по думите му, е неефективно и незадоволително.

Той иска до 2010 г. условията да позволят на една трета от руснаците да си купят собствен дом, докато сега само 10 процента от населението притежават собствено жилище. За същия срок той иска да удвои ръста на икономиката и доходите.

Това са неща, които се допадат на повечето руснаци. Една от причините, поради които Путин се радва на масова подкрепа в Русия, е истинската вяра на обикновените хора, че техният президент е загрижен за добруването им.

Но в речта му за състоянието на страната те не чуха как президентът им ще постигне тези цели.

Той по-скоро даде лично обещание - "Ето какво ще направя аз", а не публичен ангажимент - "Ето какво очаквам моето правителство да направи".

Именно в това много руснаци виждат разминаването между думите и делата.

В съветските времена хората бяха свикнали да чуват гръмки слова от своите лидери и да виждат една много по-сурова действителност.

След хаоса на Елциновите години се създаде усещането,че Русия сега има лидер, който наистина иска неговите граждани да живеят по-добре и то не само тези с бизнес нюх за големи печалби.

Според проучванията на общественото мнение обаче хората смятат, че макар президентът Путин да иска да подобри живота, може би е непосилно дори за него да го постигне. В това отношение той има нещо общо с царете от предреволюционните дни.

За мнозинството царят е бил неподвластен на критики, дори и животът да е бил суров.

Според много западни наблюдатели Владимир Путин е авторитарен лидер. Той разполага с парламент, който изпълнява неговите заповеди. Медиите, особено телевизията, са под контрола на Кремъл. Големите бизнесмени, които пристъпват волята му, попадат в ареста.

Някои останаха изненадани, че в речта си Путин не спомена т.нар. олигарси и по-конкретно процеса за измама и укриване на доходи срещу бившия президент на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски, който трябва да започне в петък.

Но Ходорковски и останалите олигарси не се радват на симпатии сред мнозинството от населението. Според много руснаци по време на разюзданата приватизация през 90-те години те са напълнили джобовете си за сметка на народа.

Най-трудната задача на президента Путин може би ще се окаже да убеди хората, че е в състояние да им помогне, използвайки същевременно талантите на тези, които знаят как да печелят пари, за да повиши като цяло стандарта на живот.

Но дори да мисли, че знае отговора, в годишното си обръщение руският президент не го показа по никакъв начин.

Споделяне

Още от Свят