Речта на Тръмп "За състоянието на съюза": Спектакъл на фона на политическа заплаха

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе тази вечер втората си годишна реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на американския Конгрес. Планирано е речта да започне в 21 ч. вашингтонско време ( 4 ч. след полунощ на 6 февруари българско време).

Речта първоначално бе насрочена за 29 януари, но заради частичната парализа на федералните институции, тя беше отложена до намирането на изход от тази криза.

Тръмп ще говори на общо заседание на двете камари на Конгреса в момент, когато рейтингът му спада и няколко месеца след загубите, понесени от републиканците на междинните парламентарни избори през ноември. Очаква се Тръмп да обрисува картина, представяща САЩ като страна, която си възвръща славата, в момент, когато президентът ѝ се стреми към нови търговски сделки, отбелязва АП. Речта на Тръмп после ще бъде "подложена на дисекция" от анализаторите, които ще се опитат да открият в нея индикации как той смята да се справи с глобалните външнополитически предизвикателства.

След като речта на Тръмп приключи, ще последва отговор от неговите опоненти от Демократическата партия. Отговорът ще бъде произнесен от Стейси Ейбрамс, изгряваща звезда на Демократическата партия.

Четиридесет и пет годишната Ейбрамс беше кандидат за губернатор на щата Джорджия. В миналото тя беше депутат в щатския Конгрес на Джорджия, но сега не заема изборна длъжност. Това е необичайно за онзи, който произнася отговора на опонентите на президента, отбелязва Франс прес.

Отговорът на партията в опозиция на президента е традиция, която се спазва от половин век. През 2016 г. Ники Хейли, която по онова време беше губернатор на Южна Каролина, произнесе републиканския отговор на последното слово "За състоянието на съюза" на демократа Барак Обама. По-късно Тръмп я назначи за посланик на САЩ в ООН, но тя се оттегли миналата година от този пост.

Речта за "Състоянието на съюза" е спектакъл

За Доналд Тръмп речта за "Състоянието на съюза" е спектакъл и той е готов за това, извежда в заглавие вестник "Ню Йорк таймс".
Президентът на САЩ предпочита моментното удоволствие от тиради в "Туитър" пред изявленията, подготвени предварително от екипа му, и импровизациите пред политически митинг вместо сериозните политически послания, пише изданието. Вчера обаче Тръмп бе зает с нещо много необичайно за него - работеше върху проекта за речта и после се упражняваше в нейното произнасяне, констатира вестникът, като се позовава на личния график на президента.

Завърнал се от уикенда в Мар-а-Лаго, Флорида, той е прекарал два часа във Овалния кабинет със своя главен политически съветник Стивън Милър. В подготовката според вестника участват изпълняващият длъжността началник на канцеларията Мик Мълвейни, съветникът и зет на президента Джаред Къшнър, говорителката Сара Сандърс и директорът за комуникациите Бил Шайн.

Източници от Белия дом твърдят, че Тръмп ще представи двупартийна и оптимистична визия за страната, но признават, че и спорната тема за имиграцията ще залегне в текста. Освен това в интервю в неделя президента отказа да даде подробности за бъдещата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но намекна, че те вероятно ще се съдържат в обръщението към нацията.

Според "Вашингтон пост" изявлението пред двете камари на Конгреса дава шанс на Доналд Тръмп да повиши рейтинга си.

"Уолстрийт джърнал" очаква в речта си Тръмп да наблегне на националното единство на фона на дълбокото противопоставяне между демократи и републиканци в Конгреса относно приоритетите във финансирането. Призивът на президента за двупартиен подход е в контраст с доскорошните му изявления, че опитите за постигане на споразумение между републиканци и демократи относно сигурността на границата с Мексико са "загуба на време", посочва деловото издание.

АП: Реч на фона на политическа заплаха

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е изправен пред очевидна политическа заплаха, ще произнесе второто си обръщение "За състоянието на съюза" в момент, когато неговата превъзходна трибуна е несигурна, а уменията му да води преговори са под въпрос след едномесечната правителствена парализа, изложила на показ пукнатините в партията му и довела до намаляване на неговия рейтинг, пише агенция Асошиейтед прес.

Според нея Тръмп се надява да използва речта, за да рестартира своя дневен ред и да започне да се подготвя за кампанията за своето преизбиране през 2020 г.

Разцеплението между демократите и републиканците, при което всяка от страните твърдо държи на своята позиция за отдавна исканата от Тръмп гранична стена, повдига все повече въпроси дали той може да развълнува както Конгреса, така и избирателите. И всичко това, докато председателката Нанси Пелоси - демократка от Калифорния, седи точно зад него на най-високото място на подиума в Камарата на представителите - заплашително напомняне за неговото поражение при правителствената парализа и борбата му да се приспособи към един нов, разделен Вашингтон, продължава АП.

Тръмп превърна способностите си за сключване на сделки в централен елемент на своето президентство, но не успява да трогне окуражените демократи, които твърдо се противопоставят на отпускането на пари за стена по границата с Мексико. Тръмп заплашва, че ако това не стане, ще обяви национално извънредно положение или отново ще спре работата на правителството. И двата варианта срещат съпротива от все повече републиканци, което може да отслаби позициите на Тръмп в собствената му партия в момент, когато се задават няколко тъмни политически облака. Сред тях са завършването на свързаното с Русия разследване на специалния прокурор и увеличаващите се приказки от левицата за евентуален импийчмънт.

"В миналото президенти са влизали в тази зала с отслабени позиции", каза президентският историк и писател Джон Мийчам, имайки предвид Бил Клинтън, когато републиканците убедително спечелиха междинните избори през 1994 г. "Тръмп обаче няма обичайната основа на подкрепа. Републиканските законодатели се съобразиха с Тръмп, защото се страхуваха от него и привържениците му, и ако тази подкрепа намалее, краят ще бъде бърз."

Социологически проучвания едно след друго предполагат, че американците не вярват, че е необходима стена (по границата с Мексико), и не смятат, че това е битка, заради която си струва отново да бъде спирана работата на правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

В цялата зала на Камарата на представителите ще има неща, които силно напомнят, че политическата реалност за Тръмп се е променила - сега, когато остават 21 месеца, преди той отново да се изправи пред избирателите.

Пелоси ще се вижда на всеки кадър, който камерите излъчват пред национална телевизионна аудитория. Нейното присъствие е доказателство за наскоро засилените властови позиции на Камарата на представителите. И това ясно показва как тя може да използва политическото си влияние, а нейната партия може да си служи със силата на призовката, за да осуети дневния ред на Тръмп и да започне разследвания на неговото управление и бизнес, пише АП.

Мерки за сигурност

По традиция произнасянето на речта "За състоянието на съюза" протича при засилени мерки за сигурност, защото в залата на Конгреса е целият управляващ елит - президентът, конгресмените и сенаторите, министрите, военните командири, водещи дипломати, съдии от Върховния съд. Така че събитието отваря доста работа на службите за сигурност и конкретно на Сикрет сървис.

В деня на произнасяне на речта на необявено място се създава оперативен център, в който представители на правоприлагащите органи наблюдават социалните медии, трафика и евентуални протести, следят дронове и самолети и съобщават за потенциални заплахи за сигурността на агентите, разположени на място. Улиците около Конгреса са отцепени и обезопасени, а площадът пред сградата е затворен. Метростанциите се проверяват, снайперисти са разположи по покривите, има екипи с кучета, откриващи бомби, цивилни агенти и полицейски патрули. Конгресната зала се претърсва за експлозиви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят