"Редица успехи", корумпиран елит и влошена свобода на медиите

"Редица успехи", корумпиран елит и влошена свобода на медиите
Германският разследващ журналист Юрген Рот дава следната оценка за първата година от управлението на ГЕРБ: "От една страна бяха постигнати редица успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Трябва да признаем това - то е заслуга на сегашното правителство. Бойко Борисов донесе промяна в България и то към по-добро".

В същото време той посочва, че има огромен проблем с корумпирания политически елит и влошената свобода на словото в България.

"Един от основните проблеми е свободата на словото и на пресата, която със сигурност не е спечелила от управлението на Бойко Борисов. Повечето колеги, с които разговарям в България, са единодушни по този въпрос. А това означава, че и гражданското общество не може да се развива, защото свободата на словото е важна и необходима част от този процес на развитие. Но както в много други сфери, на правителството му липсва политическа воля за промени. От една страна премиерът иска да се погрижи за ред и сигурност в страната, от друга страна обаче старите политически структури дори в малка степен не са сменени. И в този смисъл му предстои още работа", заявява Юрген Рот пред радио Дойче веле.

"Вие имате един корумпиран политически елит. И това е нещото, което подкопава устоите на гражданското общество. Този политически елит не е отстранен от властта или е отстранен само частично. И докато това е така, всяко гражданско общество ще има трудности", казва още германският разследващ журналист.

"А то е необходимо в една съвременна демокрация и сред приоритетите на Бойко Борисов за следващата година би трябвало да е подсилването и създаването на силно гражданско общество. За тази цел трябва масирано да се атакуват корупционните структури, но имайте предвид, че това е и европейски проблем. Вижте Италия, дори Германия... В този смисъл, защо България да прави някакво изключение?", продължава Юрген Рот.

Той посочва, че колебливото поведение на българското правителство при преговорите с Русия и отдалечаването от интересите на Западна Европа може да има и негативни последици за България. Но това е сценарий, който тепърва предстои да гледаме, казва Рот пред радио Дойче веле.

По повод мнението на друг германски анализатор, д-р Клаус Шрамайер, според който правната слепота е един от най-големите недостатъци на кабинета "Борисов", Юрген Рот казва: "Мисля, че по отношение на правната слепота не бива да гледаме само към България. Смятам, че това е общ проблем в почти всички източноевропейски държави, което се дължи вероятно на общото комунистическо минало. В момента се намирам в Черна гора и в сравнение с нея или с пък с Косово и дори отчасти с Хърватия, България е направо образец за демократична държава. С оглед на това смея да твърдя, че по принцип България се намира на прав път."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?