Редно беше новият ВСС да избере шеф на ВАС, обяви президентът

"Правосъдие за всеки" призова Радев да не подписва указ за Чолаков, той проучвал въпроса

Редно беше новият ВСС да избере шеф на ВАС, обяви президентът

"От чисто процедурна гледна точка" редно беше новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере следващия председател на Върховния административен съд (ВАС). Това обяви в сряда президентът Румен Радев пред Нова телевизия.

Попитан дали все пак ще подпише указ за назначаването на избрания от ВСС в понеделник съдия Георги Чолаков, държавният глава отговори: "В момента проучвам въпроса, това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване."

Няколко часа по-рано от "Правосъдие за всеки" го призоваха да откаже да назначи наследника на Георги Колев, предложен му от ВСС. Като причина неправителствената организация посочи, че процедурата за ключовия избор е била "непрозрачна, немотивирана и изпълнена с огромно съмнение за външен натиск".

От "Правосъдие за всеки припомниха, че лично настоящият шеф на ВАС Георги Колев издигна кандидатурата на Чолаков, която впоследствие бе подкрепена на Пленума на съда през юни.

"След това – пак по лично негово настояване, ВСС промени сроковете за номинациите и избора, така че да съвпаднат с мандата на сегашния му състав. Накрая – пак по негово настояване и в нарушение на духа и смисъла на Закона (за съдебната власт – бел.ред.), Общото събрание на съдиите от ВАС проведе гласуване, за да подкрепи един от кандидатите. Тези факти говорят достатъчно красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, напълно неприемлива за обществото", заявяват от "Правосъдие за всеки".

В позицията се казва още, че стремежът на "точно този силно зависим и вече достатъчно компрометиран като авторитет състав на Висшия съдебен съвет" да проведе конкурса издава желание да бъде назначен "правилният кандидат".

"С така проведената процедура по избора останаха тежки съмнения за политическа намеса, нерегламентирано влияние и прокурорска целесъобразност в избора на председател на съда, който трябва да охранява правата и законните интереси на гражданите от евентуален властови произвол. Тези съмнения се засилиха от още един факт – явното пренебрегване в дискусията по кандидатурите на реалната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати кандидати, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система", допълват от "Правосъдие за всеки".

Организацията визира стажа на опонета на Чолаков – Соня Янкулова, която е съдия във ВАС от неговото създаване, докато той е преминал през няколко различни съдилища с прекъсвания, в които е работил като адвокат и нотариус.

"Вие сте държавен глава и сте призван да бъдете безпристрастен арбитър между властите, когато упражнявате правомощията си и да извършвате самостоятелна преценка на фактите и обстоятелствата, когато действате в условията на обвързана компетентност, както е в случая с назначаването на председател на ВАС. Вие имате право да откажете да подпишете указ за назначаването, когато не сте лично убеден, че е проведен честен, независим, състезателен и професионален избор за толкова важен пост в съдебната система. Вие, като обединител на нацията, дори сте длъжен да откажете, ако имате и най-малките съмнения в почтеността и убедителността на този избор, от гледна точка на обществото", завършва призивът към Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България