Редно ли е да няма нито един осъден за "възродителния процес"?

Редно ли е да няма нито един осъден за "възродителния процес"?

Ще подновим поканата си към главния прокурор Борис Велчев да дойде в парламента и да изслуша представителите на няколко парламентарни комисии по въпроса за "възродителния процес", защото до момента няма осъден нито един за това грозно престъпление срещу български граждани. Това каза в събота в Момчилград депутатът от ДПС Ахмед Юсеин. Той взе участие в традиционния възпоминателен митинг на жертвите от съпротивата срещу смяната на турските имена през осемдесетте години на миналия век или така наречения "възродителен процес".

Ние сме провеждали няколко срещи с главни прокурори, поканихме и Борис Велчев, но той изпрати свой заместник, поясни Юсеин, според когото идеолозите и преките извършители на "процеса" трябва да понесат съдебна отговорност.

До няколко месеца ще излезе и книга с документи за преименуването на българските турци и принудителното им изгонване от страната, наречено "голямата екскурзия". Книгата се подготвя от члена на бившата комисия по досиетата, известна като комисията "Андреев", Веселин Ангелов.

В книгата са събрани материали от архивите, посветени на подготовката и провеждането на акцията по смяната на имената. Извадени са и всички протоколи от 189 заседания на ЦК на БКП от периода преди и по време на самия процес. Според депутата Юсеин, който съобщи за подготвяното издание, фактите са "шокиращи" и ясно показват кои са били "архитектите" на преименуването и кои - противниците.

От тези протоколи става ясно и защо тогавашният първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Кърджали Георги Петров е бил изгонен от поста и от града, допълни депутатът, който се запознал с книгата в електронния ѝ вид.

Той допълни, че е бил най-силно изненадан от доказателствата, че обкръжението на Тодор Живков изобщо не си е давало сметка за икономическия погром, последвал преименуването на турците и наложената след това насилствена "голяма екскурзия" към Турция. "Те са правили всичко възможно, ползвали са целия си политически и икономически ресурс, за да докажат, че "възродителният процес" е правилен и полезен акт", заяви Юсеин, визирайки тогавашните висши политически и държавни фигури и институции.

Депутатът подчерта, че неговата партия ДПС "няма да използва изданието, за да трупа дивиденти в своя полза". "Искаме цялата българска общественост да научи истината", допълни той.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?