Редовен кабинет ще решава за нов строител на "Южен поток" и договора с "Уестингхаус"

Задължително през тръбата трябва да се пренася български газ от Черно море

Екатерина Захариева представи в понеделник екипа си, сн. БГНЕС

Редовен кабинет ще решава дали да има нов търг за избор на строител на газопорвода "Южен поток", както и препотвърждаване на акционерното споразумение с американската "Уестингхаус" за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от обясненията на вицепремиера по икономическата политика и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева при представянето на екипа, с който ще работи през следващите около три месеца.

От думите ѝ стана ясно още, че проектът "Южен поток" има шанс да се реализира само ако до тръбата се осигури достъп за пренос на български газ, открит в шелфа на Черно море. В момента в терена "Хан Аспарух" се извършват проучвания от консорциум между френската "Тотал", австрийската OMV и испанската "Репсол". Според Захариева транспортирането на бъдещата открита от тях суровина е задължително условие за реализацията на "Южен поток", като по този начин ще се реши и проблемът с нарушението на третия енергиен пакет, според който до газопровода достъп трябва да имат и други компании за пренос на газ. 

Три месеца са малко време, за да може да решим всички проблеми, но ще съдействаме максимално на Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната ни заради "Южен поток", каза Захариева.

Избор на нов строител

Решението за провеждане на нов търг за избор на строител ще бъде взето при условие, че за това настоява Брюксел, стана ясно от обясненията на Захариева. Тя припомни, че в момента едно от нарушенията, посочени от ЕК, е непрозрачната процедура по избор на строител. По този повод предстои да дадем обяснения пред ЕК, каза Захариева.

"Стройтрансгаз консорциум" беше избран за строител на българското трасе на "Южен поток". През юли обаче руската фирма "Стройтрансгаз", зад която стои близкият до Кремъл бизнесмен Генадий Тимченко, беше сменена с дъщерната на "Газпром" – "Центъргаз".

Малко след това "Промишлено строителство – Холдинг" и "Техноекспортстрой" – две от общо петте български фирми, също излязоха от консорциума по молба на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му причината за това е била "много шумове в медиите и в публичното пространство, че едва ли не има фирми на Пеевски, които никъде не излизат". "Аз исках тези фирми да ги няма и в момента има само три фирми – "Главболгарстрой", ПСТ и "Понс"", каза Стойнев в петък.

Междувременно представителят на "Промишлено строителство -Холдинг" и "Водстрой 98" Момчил Борисов отправи призив към "медиите, обществениците и политиците" да спрат с "внушенията и създаването на негативен имидж" и отрече за пореден път фирмите да имат нещо общо с Делян Пеевски..

Проектът "Южен поток" е добър, но трябва да се случва само по европейски правила, повтори за пореден път Захариева. По тази причина България ще окаже пълно съдействие на ЕК по случая "Южен поток".

Договор между БЕХ и "Газпром" за газа в Черно море

Няма яснота дали вече е сключен договор между "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром", който да дава право на пренос на български газ по тръбата, както се "разпореди" бившият енергиен министър Драгомир Стойнев в петък.

Захариева не отговори дали е сключен вече такъв договор, но уточни, че за да се случи проектът, това е задължително условие.

"Такъв договор в близките дни ще бъде официално подписан и за това съветвам сегашният министър да действа, да бъдат по-активни", призова Стойнев.

До момента няма официална информация нито от Министерството на икономиката и енергетиката, нито от БЕХ относно сключването на този договор.

Четири жалби срещу строежа на газопровода

Общо четири жалби са подадени срещу издаденото разрешение за строеж на компресорната станция и пътя до нея край Варна от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева, каза Екатерина Захариева.

Жалбите са от Реформаторския блок, партия "Зелените", коалицията "Патриотичен съюз" и неправителствената организация "Гражданска лига за България". Те обжалват както предварителното изпълнение на строителното разрешение, така и по същество законността на акта. 

Мълчание за "Уестингхаус"

Захариева не пожела изобщо да коментира "Уестингхаус", защото все още не са се запознали с документите и прехвърли отговорността за това на новия министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?