Арсений Яценюк бе избран за премиер на Украйна

Референдум ще решава бъдещето на Крим - в Украйна или извън нея

Въоръжени окупираха парламента в Симферопол и издигнаха руския флаг

Докато доскорошната украинска опозиция с бързи темпове запълва образувалия се след падането на президента Виктор Янукович властови вакуум в Киев, напрежението в югоизточните, по традиция ориентирани към Русия, райони на Украйна нараства. На полуостров Крим, който има статут на автономна република, в четвъртък сутринта въоръжени мъже превзеха сградите на регионалния парламент и на правителството в Симферопол и издигнаха руския флаг. По-късно парламентът гласува за провеждането на референдум, който да определи бъдещето на Крим – във или извън Украйна.

Тлее напрежение и между Украйна и съседна Русия. Москва обяви, че ще защитава правата на своите сънародници по "силен и безкомпромисен начин и ще реагира, когато те са нарушени". НАТО призова Русия да не предприема действия, които може да доведат до ескалиране на напрежението.

В това време във Върховната Рада в Киев бе формирана нова коалиция под името "Европейски избор", която номинира доскорошния опозиционен лидер Арсений Яценюк за временен министър-председател.

Предстои общокримски референдум

Върховната рада на украинската Автономна република Крим, където живеят много руски граждани и проруски настроени украинци, обяви, че ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията ѝ, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира обръщение до жителите на областта на президиума на кримския парламент. В документа не се говори директно за отцепване на района от Украйна, но по тона му се разбира, че това е една от основните опции.

Мирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарката на председателя на кримската Върховна Рада Оксана Корнийчук. Тя добави, че вчерашните сблъсъци пред сградата на парламента, довели до кръвопролитие и човешки жертви, са следствие на ширещия се екстремизъм и насилие, залели страната.

Корнийчук заяви, че Украйна се плъзга към пълен хаос, анархия и икономическа катастрофа и допълни, че при такива условия Върховната рада на кримската автономия като най-висш представител на властта там, опирайки се на изразената от избралите я кримчани воля, "поема отговорността за съдбата на Крим".

Следвайки основополагащите канони на демокрацията, президиумът на кримския парламент смята за единствено възможен път за изход от създалата се ситуация "прилагането на принципите на пряко народовластие". "Само произвеждането на общокримски референдум по въпроса за усъвършенстване на статута на автономията и разширяване на правомощията ѝ ще позволи на кримчани сами и без външна намеса и диктат да определят бъдещето на автономията", се подчертава в обръщението, прието от парламента на Крим.

Негомвата сграда бе превзета по-рано сутринта в четвъртък от въоръжени мъже, които издигнаха на покрива ѝ знамето на Русия. Превзета бе сградата на правителството в столицата на автономната република Симферопол. Според местни източници става въпрос за представители на "самоотбраната на рускоезичното население на Крим".

В същото време отново като в сряда отвън се провеждаха две паралелни демонстрации – в подкрепа и срещу новата власт в Киев.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков интерпретира тези събития така: "Тази сутрин отряд от въоръжени с автоматично оръжие и картечници е завзел сградата на парламента и правителството на Крим в Симферопол. Целият състав на полицията и вътрешните войски са вдигнати по тревога".Временният президент на Украйна Олександър Турчинов пък издаде заповед на силовите структури да предприемат всички необходими мерки за защита на гражданите и нарече нападателите на кримския парламент "престъпници във военни униформи".

Москва обяви, че ще защитава правата на своите сънародници по "силен и безкомпромисен начин и ще реагира, когато те са нарушени". Според руското външно министерство в Украйна се извършват мащабни нарушения на човешките права, които са причина за безпокойство. Руски изтребители от Западния военен окръг пък охраняват граничното пространство в засилен режим в рамките на разпоредената от президента Владимир Путин в сряда проверка на бойната готовност на войските.

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си. "Обръщам се към военните командири на Черноморския флот: всички военни трябва да останат на територията, предвидена в договорите. Всяко придвижване на военни ще бъде възприето като военна агресия", заяви Турчинов пред украинския парламент.

Руският Черноморски флот използва базата в Севастопол, на полуостров Крим. Русия увери, че спазва споразуменията, подписани с Украйна за руския Черноморски флот.
В изявлението на руското министерство на външните работи обаче се добавя, че "преместването на отделни единици бронетехника на Черноморския флот се осъществява в пълно съответствие с основните споразумения и не се нуждае от никакво предварително съгласуване".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбока загриженост от последните развития в Крим и призова Русия да не предприема нищо, което би довело до нарастване на напрежението и до създаване на недоразумения. Расмусен поясни, че Русия е съобщила на НАТО за предприетите военни маневри от последните часове, като е уточнила, че те нямат нищо общо със събитията в Украйна. Попитан дали вярва на тези изявления на руската страна, Расмусен посочи, че няма никаква информация, която да опровергава заявеното. Очевидно маневрите не улесняват нещата, едва ли е съвпадение времето на тяхното предприемане и събитията, които са в ход в Украйна, коментира той.

Коалиция "Европейски избор" избра Яценюк за премиер

Следобед в четвъртък украинският парламент одобри Арсений Яценюк за премиер на
Украйна. За него гласуваха 371 депутати при необходими 226. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Яценюк е роден на 22 май 1974 г. в град Черновци в Западна Украйна. Учил е в юридическия факултет на Черновицкия национален университет и в Черновицкия търговско-икономически институт на Киевския търговско-икономически университет. Бил е консултант в банка "Авал".

Той бе номиниран за премиер от създадената днес официално във Върховната рада парламентарна коалиция "Европейски избор". В "Европейски избор" влизат 250 депутати, като мнозинството е сформирано от представители на фракциите "Баткившчина", "УДАР", "Свобода", депутатските групи "Икономическо развитие" и "Суверенна Европейска Украйна и други депутати.

Според конституцията от 2004 г., към която се върна Украйна, парламентарното мнозинство сформира правителство.

Възобновяването на преговорите с Европейския съюз и с Международния валутен фонд за получаване на финансова помощ ще бъде един от ключовите приоритети в работата на новото украинско правителство, заяви Яценюк преди да бъде избран.

Яценюк обвини правителството на сваления от власт президент Виктор Янукович, че е опразнило държавната хазна и заяви, че получен кредит от 37 милиарда долара е изчезнал. Той отбеляза, че през последните три години "сумата от 70  милиарда долара е прехвърлена от финансовата система на Украйна  в офшорни сметки".

По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, в хазната има само 4,5 милиарда долара, а държавният дълг на Украйна е достигнал 75 милиарда долара. Златновалутните резерви за последните три години са намалели от 37 на 15 милиарда долара.

Според него осигуряването на нов заем от Международния валутен фонд (МВФ) е жизненоважно, за да може националната валута да се стабилизира. "Трябва незабавно да подпишем споразумение с МВФ" изтъкна Яценюк.

Запитан относно продължаването на преговорите с Русия за получаване на следващия транш от кредита от 15 милиарда долара, Яценюк заяви: "Ние ще водим също така преговори с нашите руски партньори, но подчертавам това са нашите партньори, а не просто съседи".

Относно непопулярните стъпки, които трябва да приеме новото правителство, Яценюк каза, че "очевидно ще стане най-непопулярния премиер на Украйна в цялата ѝ история". Той обаче добави, че "хазната на Украйна е празна, а страната е в разруха".

"Ще направим всичко възможно да не допуснем фалит и аз ще бъда принуден да предприема множество непопулярни мерки", посочи Яценюк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?