Пак предизборно

Референдум ще реши дали полигонът "Змейово" да бъде затворен

Допитването ще струва 200 хиляди лева и ще се проведе две седмици след изборите

Полигонът "Змейово"

Референдум по въпроса дали да бъде закрит или не военният полигон "Змейово" ще се проведе в Стара Загора на 26 май. Решението бе взето с пълно мнозинство от Общинския съвет в града.

Допитването ще струва 200 000 лева, като кметът Живко Тодоров от ГЕРБ съобщи, че средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Въпросът ще е: "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово“?".

От общината обясниха, че референдумът няма да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори на 12 май, тъй като той се "произвежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове, които са различни от избирателните списъци, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори". Освен това и Секционните избирателни комисии за двата вида избори са различни и се назначават от различни органи - РИК и ОИК.

Предложението за провеждането на референдума бе внесено от група общински съветници от различни политически партии с мотива, че от 2002 година Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания и екологични организации сочат като източник на замърсяването дейностите, извършващи се на военния полигон.

Жителите на Стара Загора от години настояват за затваряне на полигона, тъй като свързват с него обгазяването на града. От военното министерство обаче са категорични, че полигонът не е проблем.

Редица изследвания, проведени на военния полигон, досега са показвали, че дейността там не причинява замърсяване на околната среда.

Бившият военен министър Аню Ангелов твърдеше, че такова допитване не може да се проведе, тъй като законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не позволява местен референдум да решава въпрос от национално значение.

На полигона работят над 100 военни и цивилни служители.

Бъдещето на полигона бе повдигнато и в разгара на предизборната кампания за предишните парламентарни избори. Бившият военен министър Николай Цонев, тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Змейово".

Скоро след това приемникът му на поста Николай Младенов съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван.

Това ще бъде вторият местен референдум. През 2008 година в Бургас бе проведен референдум за изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", който се провали, защото не гласуваха достатъчно хора.

На 27 януари се проведе и първият референдум в най-новата история на България - за развитието на ядрената енергетика.

Споделяне

Още по темата

Още от България