Референдум в Ирландия за смекчаване на закона за абортите

Референдум в Ирландия за смекчаване на закона за абортите

Ирландското правителство предложи в края на май да бъде произведен референдум за смекчаване на закона за абортите, предадоха информационните агенции. Гласоподавателите ще имат възможност за пръв път от 35 години да променят един от най-строгите закони в света, посочва "Ройтерс", цитирана от БТА.

През 1983 г. в конституцията на Ирландия - страна със силни католически традиции, бе приета поправка за пълна забрана на абортите. Тя бе леко смекчена през 2013 г., когато бе направено изключение, в случай че животът на майката е застрашен.

Избирателите ще бъдат попитани дали желаят да отменят осмата поправка в конституцията, въведена през 1983 г., която гарантира равни права на живот на ембриона и на майката, или ще упълномощят парламента да изготви закон.

Премиерът Лео Варадкар каза, че неговото правителство ще започне да подготвя законодателство в съответствие с препоръките, направени миналия месец от парламентарна комисия, която призова за премахване на ограниченията върху абортите до 12-а седмица на бременността.

Две проучвания на общественото мнение, направени през последните дни, показват подкрепа от 51 и 56 процента на предложението за узаконяване на абортите до 12-а седмица на бременността. Под 30 процента от анкетираните са се обявили против предложението, а останалите още не са взели решение. Голямо мнозинство от гласоподавателите над 65 години обаче са категорично против узаконяването на абортите, става ясно от анкетите.

Споделяне

Още от Свят