Референдум в Словения се превърна в удар за правителството на Янез Янша

Янез Янша

Словенците отхвърлиха с голямо мнозинство на произведен вчера референдум прокараните от правителството промени в закона за управлението на водните ресурси, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че резултатът е смятан за удар по десноцентристкия премиер Янез Янша.

86,5 процента от гласувалите са се обявили против законовите промени, а 13,5 на сто са ги подкрепили. Избирателната активност е надхвърлила 45 процента - най-високата на референдум в Словения от 2007 г., - факт, който отразява обществения интерес към темата.

През март управляващата десноцентристка коалиция прокара законовите поправки в парламента. Еколози, според които промените заплашват околната среда и качеството на водите, обаче успяха да издействат свикването на референдум по въпроса, като събраха над 50 хиляди подписа.

Темата предизвика разгорещени дебати в известната с живописните си алпийски пейзажи малка държава от Европейския съюз с 2 милиона жители. Право на вода бе вписано в конституцията на страната през 2016 г.

В центъра на спора бе клауза, регулираща строителството на сгради, включително хотели, магазини и ресторанти, близо до реки, езера или морето. Правителството твърдеше, че е затегнало правилата и е осигурило повече средства за защита на водните ресурси и от наводнения, но според опонентите промените са облагодетелствали интересите на частни инвеститори, ограничили са обществения достъп до вода и са застрашили нейното качество.

Водният спор бе отражение и на повишеното политическо напрежение в Словения - традиционна либерална страна, където десноцентристкото правителство е обвинявано в ограничаване на политическите и медийните свободи. Освен това Европейският съюз гледа критично на Янша заради популистките му методи, на фона на словенското ротационно председателство на Съвета на ЕС през втората половина на тази година, отбелязва АП.

"Показахме, че Словения е дом на състрадателни и толерантни хора, които си помагат взаимно и се борят за общественото благо и за природата", каза Ника Ковач от групата "Институт 8 март", която водеше кампания против промените.

Словенският министър на околната среда Андрей Визяк от своя страна заяви пред обществената телевизия, че правителствените цели са били разбрани погрешно и че референдумът е бил използван с користни цели. "Хората реагираха емоционално" и бяха насърчени да гласуват против от агитационни материали, които представиха законодателството по начин, нямащ нищо общо с неговата цел, коментира той.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?