Референдум за нова конституция в Сирия сред военното насилие

Снимка: БГНЕС

По последни данни 31 цивилни и военни са били убити в Сирия в неделя при битки, съпътстващи провеждащия се същия ден референдум за нова конституция, който уж трябва да отслаби силата на управляващата партия Баас, но може и да запази властта на президента Башал Асад до 2028 г., предаде Ройтерс.

Проектът за конституция е в рамките на реформите, обещани от режима в опит да потуши продължаващите от март миналата година бунтове в страната.

 

Президентът Башар Асад твърди, че новият основен закон ще доведе до организиране на многопартийни избори до три месеца. Той настоява, че е твърдо решен на реформи в страната, управлявана от семейството му вече четири десетилетия, но се зарича да потуши въстанието, за което обвинява подкрепяни от чужбина терористи.

 

Опозицията призова сирийците да бойкотират референдума, изтъквайки, че предлаганите промени са не само недостатъчни, но и идват твърде късно. Противниците на президента подчертават, че няма да приемат нищо друго освен оставка на Асад.

 

САЩ окачествиха референдума като "подигравка" на фона на жестоките репресии от режима, които отнеха живота на близо 8 хиляди души. Само в събота в централната провинция Хомс и други райони под контрола на бунтовниците правителствените сили са убили 83-ма цивилни, по последни данни от опозицията.

 

Предлаганият за одобрение текст премахва монопола над властта на партията Баас на Асад и забранява партиите на религиозна, сектантска и регионална основа. Това означава, че намиращата се извън закона партия "Мюсюлмански братя" няма да получи регистрация. Текстът налага ограничения и за партии, представляващи кюрдското малцинство.

Новата конституция обаче запазва огромните правомощия на държавния глава, който определя политиката на страната и следи за изпълнението ѝ, може да обявява война или извънредно положение; може да предлага закони и има законодателни функции, когато парламентът не е в сесия.

 

Новата конституция предвижда само два седемгодишни мандата, но евключен и текст, който постановява, че това ограничение не важи със задна дата. С други думи, президентът Асад, чийто втори седемгодишен мандат изтича през 2014 г., ще има право да се кандидатира за още два мандата.

 

Новата конституция зачита всички религии, но потвърждава сегашното изискване президентът да е мюсюлманин. От нея отпада текстът, че Сирия е "планова социалистическа икономика". Близо 14 милиона сирийци на възраст над 18 година имат право да участват в референдума.

 

Водещи опозиционни активисти съобщиха, че ще се опитат да организират протести близо до изборните секции, по време на които ще горят копия от новата конституция.

 

Международната дипломация също от месеци се опитва да намери решение на сирийската криза и в петък в Тунис приключи среща на "Приятелите на Сирия", след която държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предположи, че армията и силите за сигурност могат да се превърнат в силата, която ще свали диктаторския режим на Башар Асад, предаде агенция МИГнюз.

 

"От много източници ни стана известно, че хората в обкръжението на Асад са започнали да се замислят за алтернативи. Те не искат да избиват собствения си народ", заяви Клинтън и даде за пример събитията в Египет и Тунис, където именно военните сложиха край на диктаторските режими.

 

Според Клинтън поляризацията сред офицерите ще доведе до отстраняване на президента, като по този начин бъде избегната продължителна и кървава гражданска война, посочва агенцията. Тя допълва, че президентът на САЩ Барак Обама и държавният секретар Хилари Клинтън вече няколко пъти са намеквали, че Башар Асад ще бъде отстранен от членове на собствения му режим.

Споделяне

Още от Свят