Референдумът е много опасно оръжие, каза Борисов и се закани да го приложи

Премиерът в оставка няма да иска оставки на кметове, смирен е и ще слуша народа

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че предсрочните избори трябва да се проведат по нови правила, които да отразят референдума за мажоритарен вот, но не уточни как точно вижда евентуалните промени. Той се възмути, че на ГЕРБ се приписвало, че иска да спре референдума, но в същото време предупреди, че той може да доведе до опасни последици.

Борисов коментира тази и други теми в емоционално и пространно слово след консултациите при президента Росен Плевнелиев, започнали с ГЕРБ в четвъртък, ден след като парламентът прие подадената от Борисов оставка на кабинета.

Референдумът е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората

"Референдумът е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората. Представете си, че искаме референдум за 1000 лева пенсии и 1% данък, ще съборим ли държавата с този референдум, ще я съборим, и затова са толкова опасни популистите, които си играят с това, което искат хората. Кой не иска да взема повече пари? Ние сме длъжни да мислим за всички и да си говорим честно и почтено, пък каквото изберат избирателите", заяви Борисов.

"Какво да кажа, че съм против референдума или какво е опасно, след като 2.5 млн. души са го подкрепили?! Това, което са надробили всичките политически сили, трябва да си изсърбат. Затова ние сме "за", потвърди Борисов.

Според него умишлено не е било обяснено на хората какво точно предвижда референдума, за да може ГЕРБ да остане единствената партия в парламента, която не го подкрепя, "за да може Слави Трифонов от сутрин до вечер да говори срещу ГЕРБ".

"Това беше тактиката и за това мина референдумът", каза още той.

ГЕРБ и останалите партии игнорираха инициирания от "Шоуто на Слави" референдум, но след смазващия му успех на 6 ноември, и партията на Борисов, и БСП обявиха готовност да се вслушат в народа и да пристъпят към законодателни промени, които биха променили радикално политическата система.

Не очаквал правителството да изкара повече от година

Борисов сподели още, че очаквал животът на втория му кабинет да не е по-дълъг от една година при това крехко мнозинство в парламента.

"Приемам го много спокойно, защото максимумът беше една година на това правителство, мислех, че това ще се случи още на местните избори, но тогава ГЕРБ имаше категоричен успех", каза Борисов.

Как само се променят хората за часове, но то ще им се върне от Господа, не от мене

Според него хората в България много бързо забравят.

"Двуличието не ми е присъщо. Как само се променят хората за часове, но то ще им се върне от Господа, не от мене. Спомням си как се возеха с мене напред -назад и се отчитаха. Няколко пъти съм минавал от осанна до разпни го... Това са безценни уроци, които ГЕРБ придоби", коментира още премиерът в оставка.

Няма да бъдат сменяни кметове

Борисов разясни също, че в изборната нощ не е искал оставката на кметовете на ГЕРБ: "Казах, че ще си поговоря с кметовете, защото от много места идват сигнали, че не навсякъде те работят така, както хората очакват. Това не означава, че ще им искаме оставката и те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там".

След победата на издигнатия от БСП кандидат-президент Румен Радев Борисов се закани да търси отговорност в ГЕРБ за провала на Цецка Цачева, включително от кметовете на ГЕРБ.

"Те трябва да изпълняват програмата на партията. Това съм казал", заяви в четвъртък Борисов.

Г-н Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде

Борисов обяви, че в този парламент е модерно да кажеш, че си опозиция и ГЕРБ, вървейки по модата, стават опозиция и искат тези, които пожелаха властта, да си я консумират.

Той за пореден път призова Росен Плевнелиев и новоизбрания държавен глава заедно да направят служебния кабинет, като дадат възможност на БСП да го избере.

"Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Г-н Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде - каквото иска може да прави без никаква съпротива и без никаква опозиция. Да седнат г-н Радев, БСП - вчера в парламента ги чухме, че те са победители, чувстват се такива, да си дадат кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те", каза още Борисов.

"Едно е да говориш, друго е да управляваш, едно е да искаш, друго е да носиш отговорност", допълни той.

По думите му "никаква криза няма да има, нищо няма лошо да се случи, ако те си поемат управлението".

"Преди две години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов - не", отбеляза Борисов. Преди две години бяхме в същата хипотеза на остро политическо противопоставяне, тогава знаех, че залагам партията и авторитета", каза той.

Изпълнявах на всеки прищевките и сега да ми кажат, че съм бил надменен

"Две години по-тих, по-диалогичен, по-компромисен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищевките, и да ми кажат, че съм бил надменен, не го приемам", продължи той и допълни, че всеки ден се е съобразявал с всички.

Освен това на няколко пъти е минавал от "осанна" до "разпни го" и това са безценни уроци за ГЕРБ.

Борисов обаче вярва в инстинкта на народа: "Той ни каза, че трябва да има промяна. Ние ще работим в тази посока".

Всички сме под емоция, всичко стана бързо. Всеки по някакъв начин сега е обиден

Борисов потвърди, че партията му няма намерение да прави правителство в сегашния парламент и ще върне мандата на президента. БСП също вече обяви, че няма да прави правителство и се очаква да се стигне до формирането на служебен кабинет.

"Сега всички сме под емоция, всичко стана бързо. Всеки по някакъв начин сега е обиден. И в ГЕРБ мислят, че РБ са ни виновни, РБ мислят, че моите министри са виновни, патриотите мислят, че премиерът е виновен. Всички, с изключение на БСП, ДПС и ДСБ са радостни, другите сме загубили”, каза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?