Референдумът е неуспешен, но влиза за обсъждане в парламента

Над 71% са отговорили с "Да" срещу 27% с "Не", но едва 35 на сто от избирателите са гласували в допитването

Снимка: БГНЕС

Над 71% от участвалите в референдума са отговорили "Да" и са подкрепили въвеждането на електронно гласуване срещу 27%, които са отговорили с "Не". 2,9 на сто от бюлетините са отчетени като недействителни. В националното допитване са участвали между 35-37% от избирателите, които са недостатъчни, за да задължат Народното събрание да въведе дистанционния вот. Все още обаче не са пристигнали данните от допитването, проведено сред българите в чужбина, обясни говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев на брифинг.

"След като и те бъдат приобщени към данните от страната, тогава ще имаме пълната картина, за да може да бъде определено дали са гласували достатъчен брой гласоподаватели, за да може да се счита, че референдумът е валиден и ще бъде зачетен отговорът, който е даден", обясни Александър Андреев.

По закон, за да бъде референдумът със задължителен резултат, на него трябва да са гласували повече от подалите вота си на предходните парламентарни избори, което в случая означава над 3.5 милиона. В действителност в неделния референдум за участвали около 2,5 милиона избиратели.

Почти през целия изборен ден постъпваха сигнали за това, че в много секции не се дават бюлетини за референдума или това става само след поискване, а на гражданите се обяснява, че той не е задължителен.

Заради далеч надминатата бариера от 20% от всички избиратели обаче резултатът от допитването ще влезе в Народното събрание под формата на закон и от депутатите ще зависи дали ще приемат електронния вот.

"Две символни граници са преминати днес - тази от 20 на сто избирателна активност, която позволява въпросът да бъде отнесен към Народното събрание, и тази от референдума за АЕЦ "Белене" преди две години", коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ.

Най-активни в референдума са били участвалите в неделния вот избиратели на Реформаторския блок – 92 от тях са участвали и в референдума, и на ГЕРБ – 90%. При БСП процентът е 82. Най-ниско е участието в допитването при избирателите на ДПС – 48%.

По около 80 на сто участвалите в референдума избиратели на ГЕРБ и Реформаторския блок са гласували с "Да". По около 70 на сто от избирателите на Националния фронт за спасение на България, ВМРО и АБВ също са подкрепили електронното дистанционно гласуване.

При БСП положителният отговор е около 50%, а повече от половината от привържениците на ДПС и "Атака" са гласували с "Не".

Народното събрание ще трябва да обсъди в срок от три месеца въпроса за електронното гласуване.

"Надявам се парламентът да даде възможност за електронното гласуване", заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов. По неговите думи електронното гласуване е изключително важно, особено за хората в чужбина.

Неговата партия ГЕРБ, както и коалиционните ѝ партньори от Реформаторския блок и АБВ се бяха регистрирали предварително като застъпници на положителния отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от Национален референдум 2015

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?