Референдумът на Слави мина без редакция през вътрешната комисия

Одобрен бе дори и въпросът за мажоритарния избор на областните шефове в МВР

Снимка: БГНЕС

Шестте въпроса от националния референдум, предложен от екипа на Слави Трифонов с внасянето на над 570 000 валидни подписа в подкрепа на допитването, минаха без редакция през парламентарната вътрешна комисия в сряда.

Депутатите приеха проекта с девет гласа "за" от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ. Двама от БСП се въздържаха. Това е едва първата стъпка от процедурата по одобрението на референдума, като тепърва трябва да се произнесе правната комисия преди проектът да влезе за обсъждане в пленарната зала.

Сред предложените въпроси мина дори и питането дали шефовете на областните дирекции и районните управления на МВР да бъдат избирани чрез мажоритарни избори в два тура, въпреки че от вътрешното министерство възразиха срещу него.

По време на заседанието на комисията заместник вътрешният министър Красимир Ципов допълни, че евентуално решение "да" по шестия въпрос ще предизвика цялостна смяна на философията на Закона за МВР, в който е заложено конкурсното начало при избор на областни директори на полицията.

"Ако бъде избран от хората един началник, той няма да е в служебно отношение към МВР и дейността му ще е в противоречие с държавната служба", аргументира се още Ципов.

От инициативния комитет отговориха, че въпреки това мнението на избирателите трябва да се чуе, както и, че до провеждането на референдума партиите ще имат възможността да защитят предимствата на сегашната система.

Предложените от "Шоуто на Слави" въпроси са следните:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?