Референдумът против гей браковете в Румъния се провали

снимка БГНЕС

Румънците масово игнорираха референдума в Румъния за забрана на гей браковете в страната. Избирателната активност беше едва 20.41% при необходими поне 30%, за да бъде признато допитването за легитимо.

Румънците бяха призовани да се произнесат дали в конституцията да бъде вписано, че само мъж и жена могат да встъпят в брачен съюз. В сегашния текст от основния закон е записано, че семейството представлява "доброволен брак между съпрузи".

Застъпниците на референдума признаха поражението си, но се зарекоха да повторят допитването. Те смятат, че ниската активност е резултат от бойкот от страна на политическите партии.

Референдумът се проведе на 6 и 7 октомври, а окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно в понеделник.

Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви, че за резултатите от референдума са виновни управляващите социалдемократи. Той обвини премиерът Ливиу Драгня, който е "присвоил" идеята за провеждане на допитването и по този начин я е "компрометирал".

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) също смятат, че ниската избирателна активност е сигнал към властите, които са одобрили референдума.

"Това правителство трябва да си ходи, настояваме за неговата оставка, защото хвърли на вятъра 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)", заяви лидерът на партията Дан Барна.

Хомосексуализмът в Румъния бе престъпление до 2000 г., когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят