Референдумът в Холандия показа на света как Русия влияе на изборите в Западна Европа

Референдумът в Холандия показа на света как Русия влияе на изборите в Западна Европа

По един или друг начин много хора са наясно, че властта в Русия предоставя материална и морална подкрепа на екстремистките политически групи в Европа. Канцлерът Ангела Меркел поиска от службите за сигурност да проучат руското влияние в германските онлайн медии. Марин Льо Пен, лидерът на крайно десния френски Национален фронт, е взела заеми от руска банка, за да финансиране партията си, и пита за още.

Но до провелия се миналата седмица референдум в Холандия не бяхме виждали добър пример за това как на практика руското влияние работи в едни западноевропейски избори.

Референдумът, първият проведен по силата на нов закон, бе насрочен след като падащ си по измислиците, популистки сайт събра повече от 300 хиляди подписа под петиция за провеждането му. Редакторите на сайта търсели някакъв – какъвто и да е – повод и го намерили: в сряда холандските граждани бяха призовани да изразят мнението си за споразумението на ЕС с Украйна за асоцииране – същото споразумение, за което украинците се бориха, а някои от тях и загинаха през февруари 2014 година.

Самият факт, че този договор, предназначен да улесни търговията и сътрудничеството между Украйна и Европа, може въобще да предизвика такива противоречия звучи невероятно. Това е дълъг, изпълнен с технически детайли, документ, повече от хиляда страници, написани на характерен жаргон. Той вече влезе в сила на януари 1 и с нищо не е уникален или интересен: Европейският съюз има много такива договори, например, с Чили, Йордания и други. Едва ли ще сбъркаме, ако кажем, че малцина от тези, които си направиха труда да гласуват, въобще са прочели този текст. Един от инициативите на референдума, каза на мой познат украински журналист, че не е го е чел и със сигурност не би го прочел - но "не го приемайте лично."

Вярно е, че и крайната левица, и крайната десница в Холандия имаха друга цел – те използваха референдума, за да подкопаят дясноцентристкото, либерално в икономическата си политика правителство на страната и стимулират своите антиевропейски последователи. И успяха: на 6 април 32% от гражданите отидоха пред урните – съвсем малко над определения от закона праг от 30% за обявяване на референдума за валиден. Две трети от гласувалите се обявиха срещу споразумението с Украйна.

Колко от тях са били водени от руската дезинформация? Трудно е да се каже, но е сигурно, че през последните години тя бе силно разпространена в Холандия през последните години – процес който се засили през последните месеци. Голяма част от нея служи за създаване на допълнителна несигурност и страхове около някакви несъществуващи украински заплахи. Много от темите, посланията и дори снимките, използвани в кампанията "против" договора с Украйна, идваха директно от медии като Russia Today и "Спутник" - руски държавен пропаганден сайт.

Според проучване на общественото мнение, цитирано от служител на украинското външно министерство, 59% от гласувалите срещу споразумението обясняват решението си с факта, че Украйна е корумпирана страна; 19% смятат, че Киев е виновен за катастрофата с MH-17 – сваления през 2014 от руските сепаратисти над Украйна самолет; 34 на сто са убедени, че споразумението гарантира на Украйна членство в ЕС. Две от тези твърдения със сигурност са неверни. Първото е вярно, но именно затова едва ли е рационален аргумент срещу договор, чиято цел е да намали корупцията в Украйна.

Освен това кампанията за референдума бе объркана. Крайно леви носеха палестински знамена на митингите в подкрепа на отговора "Не". Крайнодесните говореха за мюсюлманските имигранти. Холандското правителство, задължено да субсидира предизборните групи, разпредели пари, наред с другите, и на група, която отпечата украинските национални символи на тоалетна хартия, както и на организации за правата на животните и ядрени активисти. По ирония на съдбата, или може би не, холандската крайна десница използва корупционни методи за борба с корумпирана Украйна, и получи доста добри пари под фалшив претекст.

Какво предстои оттук нататък не е ясно. Референдумът бе с "консултативен", а не със задължителен характер. Споразумението вече е ратифицирано от другите 27 страни членки на ЕС и няма как да бъде предоговаряно отначало. Няма съмнение, че решение ще се намери, но, каквото и да е то, няма да е толкова важно, колкото урокът, който току що научихме: дори немногобройни малцинства от гневни хора, когато са добре организирани, могат да надвикат разделеното, страхливо, апатично центристко мнозинство в Западна Европа - и Русия е готова да им помогне да направят това. Този път залозите не бяха толкова високи, но следващия път може и да бъдат: крайната десница вече е най-голямата политическа сила в Холандия.

Малки малцинства от гневни хора, когато са добре организирани, изложени да крещи на разделения, страхливи, апатични центристка-голямата част от Западна Европа - и Русия е готова да им помогне да го направя. Този път залозите не са били толкова високи, но следващия път, те могат да бъдат: крайнодясната сега е най-голямата политическа сила в Холандия. Ние получихме подобен урок през 30-те години на миналия век, но изглежда имаме нужда да го повторим отново.

Споделяне

Още от Европа