Референдумът в Македония - много ниска активност и подкрепа за новото име

Премиерът Заев обеща предсрочни избори веднага, ако ВМРО-ДПМНЕ не зачете волята на хората

Зоран Заев гласува с жена си Зорица и сина им Душан, сн. ЕПА/БГНЕС

Националният референдум за прекръстването на бившата югославска република Македония на Република Северна Македония не успя да постигне 50% избирателна активност, но след преброяване на 20% от гласовете е ясно, че гласувалите "за" са огромно мнозинство.

По последни официални данни на избирателната активност на референдума е била 35.9%, което е много по-малко от очакваното от властите. В същото време при 80% обработени бюлетини отговорилите със “за“ на въпроса “Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“ са 90.05% от гласувалите. “Против“ са били едва 5.9%.

Веднага след вота премиерът Зоран Заев обяви, че ако опозицията не се съобрази с гласовете, то в страната ще има предсрочни избори. Условието, което опозиционната ВМРО-ДПМНЕ постави, за да уважи консултативния референдум, е гласувалите на референдума да са над 50%.

Според Заев обаче "гласът на гражданите, волята на онези, които гласуваха на този консултативен референдум, трябва да се претвори в политическа активност“.

“Ако наистина, както очакваме всички, имаме видимо, огромно мнозинство "за" сред гласувалите, тогава е ясно. Гласуването в парламента трябва да е глас за забързване на процесите за членство в НАТО и ЕС и по-добър живот на всички граждани", каза премиерът. Той показа ясно, че под "волята на народа" няма да разбира непременно избирателна активност над 50%, тъй като приема референдума като консултативен.

"Очаквам депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да почетат демократичното решение... в противен случай няма друго решение освен да употребим другия демократичен инструмент, а това значи предсрочни парламентарни избори веднага," каза Заев, цитиран от “Дневник“.

Премиерът увери, че ще продължи да "води страната напред", а "Македония ще бъде член на НАТО и ЕС."

"Македония и гражданите показаха, че са част от семейството на европейските държави и народи... Всеки гражданин, излязъл да гласува, взе решение по собствена преценка. Гласът е окончателен, а моля волята на гражданина да се уважава," каза премиерът.

Той честити на всички граждани вота като "успех за демокрацията и успех за европейска Македония". "Без значение на организирания бойкот от ВМРО-ДПМНЕ очаквам огромно мнозинство да са избрали европейския път за Македония. Ще почакаме няколко часа и ще видим резултата", обясни премиерът на Македония.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза, че участвалите и неучаствалите на референдума са изпратили ясно послание, че "това е Македония".

"Тук живеят македонци. Идентичността ни е македонска, езикът ни е македонски, предците ни са македонски, такива ще са и идните поколения", каза той. По думите му македонският народ е силен и ще издържи на "малтретирането на гражданите", като за последното той не предостави доказателства.

Мицкоски заговори за фалшификации в редица райони, включително в Сарай, където избирателната активност бе най-висока и обяви, че в някои общини делът на избиратели, излезли до урните, съмнително е надвишил този от последните избори.

"Днес народът издаде присъдата си - правителството е делегитимирано", обясни партийният лидер. Според него хората са "за" членство в ЕС и НАТО, но са против договора Заев-Ципрас и това трябва да е ясно."

Преди няколко дни Зоран Заев заяви, че ако референдумът не успее, ще подаде оставка.

Въпросът, на който македонците трябва да дадат отговор е "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция” като се има предвид споразумението между Скопие и Атина на бъдещото име на републиката, което срещна остра съпротива и в двете държави. Това, че във въпроса не присъства никъде директно питането за името на държавата обърква хората, част от които са против преименуването на републиката на Северна Македония, но са за проевропейска и пронатовка ориентация.

Критиците на договора призовават за бойкот на днешния референдум. Сред противниците е и президентът на страната Георге Иванов, който окачестви споразумението с Гърция като "явно нарушение на суверенитета".

Близо 12 хиляди местни и 493 чуждестранни наблюдатели са акредитирани да следят протичането на днешния референдум в Македония, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Офисът за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е разположил в страната 197 наблюдатели и е акредитирал 129-ма преводачи. Световният македонски конгрес, международна неправителствена организация, е изпратил 167 наблюдатели, а посолството на САЩ в Р Македония - 35-има наблюдатели и 47 преводачи. Наблюдатели са изпратени също от Комисията за отворена демокрация, от посолствата на Великобритания, Франция, Албания, Унгария, Турция, Косово, от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от делегацията на ЕС.

От местните наблюдатели най-голям брой съставляват тези на Асоциацията за граждански политики и инициативи - 5574. На второ място по брой на наблюдателите е Македонската платформа срещу бедността - 3736, а на трето - Гражданска асоциация МОСТ - 1882-ма.

Акредитирани са също над 80 журналисти от повече от тридесет медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?