Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент

Избирателната активност остана доста под нужните 50 процента

Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент

Отстраненият от управляващото ляво-центристко мнозинство в румънския парламент президент Траян Бъсеску ще се върне на поста си, след като активността на проведения в неделя референдум за отстраняването му се оказа по-ниска от необходимото, за да бъде той обявен за валиден.

 

Според закона участието трябва да е над 50 на сто от регистрираните избиратели, за да признае Конституционният съд за валиден резултатът от референдума.

 

Румънското Централно избирателно бюро (ЦИБ) съобщи, че по последни данни във вчерашния референдум са участвали 46,23 процента от избирателите.

 

От участвалите във вота 87,52 процента са гласували за окончателното отстраняване от длъжност на Траян Бъсеску, а 11,15 процента са гласували против.

 

Бъсеску: По-силен съм от всякога

 

Още в неделя вечер, след като проучванията твърдо показаха, че референдумът няма да бъде зачетен, Траян Бъсеску заяви, че румънците са отхвърлили държавен преврат на левоцентристкото мнозинство, като не са отишли да гласуват на референдума за отстраняването му от власт.

 

"Румънците отхвърлиха държавен преврат на 256-те депутати начело с премиера Виктор Понта и временния президент Крин Антонеску. Румънците решиха съдбата си, като направиха референдума невалиден", каза Бъсеску.

 

"По-силен съм от всякога", добави той и благодари на румънците, които, "превъзмогвайки яда си, разбраха, че това не беше един референдум за Бъсеску, а в полза на Европа и срещу един държавен преврат".

 

Решението на Конституционния съд за референдума ще бъде зачетено от левоцентристкото мнозинство, заяви временният президент Крин Антонеску. "Ще действаме въз основа на зачитане на всички компетентни институции - и Централната избирателна комисия, и Конституционния съд", каза Антонеску веднага след затварянето на изборните секции.

 

Виктор Понта: За народа Бъсеску вече не е лидер

 

От своя страна румънският премиер Виктор Понта заяви, че никой не може да пренебрегва волята на милиони хора, гласували на вчерашния референдум за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску. "Всеки политик, който пренебрегва волята на милиони избиратели, е откъснат от действителността", каза Понта.

 

Според него президентът, Траян Бъсеску вече няма легитимност, при условие че около осем милиона румънци са гласували за свалянето му от поста.

 

"За румънския народ Траян Бъсеску престана да бъде политически лидер. Осем милиона румънци гласуваха за отстраняването му", заяви Понта тази сутрин.

 

"Политически г-н Бъсеску вече е освободен от длъжност. Той живее в свой собствен свят", каза още премиерът, като добави, че е доволен, че гласуването на референдума е било коректно.

 

Понта заяви още, че няма да бъде организиран нов референдум за отстраняването на Бъсеску. "Не питайте мен какво ще направи парламентът, но не мисля, че ще започнем отначало", заяви Понта в отговор на журналистически въпрос.

 

На въпрос за обещаната оставка на Крин Антонеску, който като председател на Сената временно пое президентския пост, в случай че Бъсеску се върне в президентския дворец Котрочени, Понта заяви: "Как да подадеш оставка, когато печелиш 85 процента? Как да подаде оставка победителят, а губещият да остане в Котрочени?", подчерта Понта.

 

Антонеску заяви неотдавна, че ако Траян Бъсеску се върне в президентския дворец след 29 юли, той ще напусне политическата сцена.

 

Румънският външен министър Андрей Марга заяви, че след като на референдума за отстраняването на президента над 87 процента за гласували за свалянето на Траян Бъсеску, той трябва да си подаде оставката и да позволи "друг, по-добър, да дойде на

неговото място".

 

Той посочи, че предвид тези "ваканционни условия" резултатът, постигнат от управляващия Социал-либерален съюз на референдума, е "отличен". "Ако не беше бойкотът, щяха да бъдат постигнати целите. Но броенето продължава", заяви външният министър.

 

Дни преди референдума Бъсеску и близката до него Демократично-либерална партия призоваха гласоподавателите да бойкотират вота.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани