Референдумът за "Бедечка" се провали

Кметът на Стара Загора обяви, че решението ще бъде съобразено с настроенията на гражданите

Референдумът за "Бедечка" се провали

Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора. След допитване до жителите на града, общината трябва да реши дали местността "Бедечка" да бъде застроена или да се превърне в парк.

В 20.00 ч. приключи гласуването на местния референдум, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка - дали местността да бъде застроена или превърната в парк.

Избирателната активност достига едва 15.42%. Гласували са общо 22 082 души.

Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40% от тях.

Ниската избирателна активност обаче остава решението в ръцете на общината.

Официалните резултати ще бъдат обявени от общинската избирателна комисия в понеделник сутрин.

Въпреки това кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че решение за "Бедечка" ще има. По думите му то ще бъде взето според това кои отговори са повече - тези с "да" или с "не", защото това щяло да покаже какво искат старозагорци.

Кметът на града обещава да събере страните в спорния казус веднага след допитването и да предложи на собствениците решение.

"Да бъдат обезщетявани със замени също, това е възможно да се случи, но нека да видим резултатите и ще говорим от утре какво решение да вземем", каза кметът Живко Тодоров.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лв.. Кметът съобщи, че още във вторник започват разговори със защитниците на "Бедечка" и със собствениците на земята.

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат "да" или "не", трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

Местният референдум бе насрочен от Общинския съвет в Стара Загора, който до момента не успява да вземе еднозначно решение по въпроса, включително заради лобистки и политически интереси на негови предишни и настоящи членове.

26 сигнала от граждани за нарушения в деня на референдума са постъпили към 16.30 часа в онлайн платформата save.bedechka.org. Всички сигнали са препратени към компетентните органи и медиите, съобщиха от групата "Запазете Бедечка" и напомниха, че "единственият начин да превъзмогнем нарушенията е да повишим активността максимално".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?