Референдумът за изборните правила е събрал 550 000 подписа

Подписката ще бъде внесена в понеделник с шествие

Референдумът за изборните правила е събрал 550 000 подписа

Общо 550 000 подписа са събрани в подкрепа на предложението за свикване на референдум за изборните правила, обяви в събота пред ”Дарик” проф. Георги Близнашки, който оглавява инициативния комитет за допитването до народа

Той допълни, че подписите все още се проверяват, а обработката им ще приключи до понеделник по обяд. Още следобед на същия ден подписката ще бъде отнесена с шествие от Софийския университет до Народното събрание.

"Това е огромно усилие и огромно множество подписи и волята на хората зад тях трябва да бъде уважена", каза Близнашки. Според него най-доброто решение е референдумът да бъде насрочен в деня на европейските избори.

Близнашки отхвърли и обвиненията срещу него за това, че подписите за провеждане на референдум по изборната реформа са събрани по един нечестен начин.

”Става дума за лични данни, които не могат да бъдат обнародвани, така че да оставим Мая Манолова да говори каквото иска. Подписката беше събрана бързо заради протеклите събития в обществото ни. Огромна работа свършиха и политическите партии, с помощта на които в партийни клубове и симпатизанти се събраха подписите. Съвсем спокойно всеки можеше да види в подлеза на Софийския университет Ранобудните студенти, които всеки ден събираха подписите", каза той.

БСП е провален и изчерпан проект

”БСП е изчерпан и провален проект. Не успя да се преобразува в съвременна социална  партия от европейски тип. Сведоха политиката до демагогията”, коментира още Близнашки.

Бившият конституционен съдия и депутат от "Коалиция за България" до петък бе член на БСП, но партийното ръководство реши да го ”самоизключи” заедно с фигурите от АБВ, движение, оглавявано от Георги Първанов.

"Отношенията са изчерпани. Добрите чувства са останали в миналото. Не приемам тези оценки, които ми дават. Говорят за саботиране и уронване на престиж - твърде далеч са от истината. Отдавна съм си дал сметка, че твърде малко неща ме свързват с хората, които олицетворят БСП", каза Близнашки.

Той обясни, че не подкрепя АБВ, но им желае успех. "Дори и един мандат да вземат, това ще е началото на края на БСП", прогнозира Близнашки.

”Отдавна съм си дал сметка, че твърде малко неща ме свързват с хората, които сега олицетворяват БСП. Нямам намерение да обжалвам (решението за изключване-бел.ред.). Съотношението на силите е такова, че няма смисъл да се води вътрешнопартийна борба. Твърде много време отделих за това да осъвременя БСП, но тази партия вече е изчерпана и не искам да имам нищо общо с това", обясни той.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?