Референдумът за президентска република в Турция ще е през април

Реджеп Тайип Ердоган
Всенародното допитване за въвеждането на нов основен закон в Турция, който предвижда преход към президентска форма на управление, може да се проведе в първата седмица на април, съобщи вицепремиерът на страната Нуретин Джаникли.
 
В турския парламент започна обсъждането на промените в конституцията, а дебатите ще продължат 18-20 дни, каза вицепремиерът, цитиран от БГНЕС. 
 
Очаква се предложенията, внесени от управляващата Партия на справедливостта и развитието, да бъдат одобрени от депутатите. За подготовката на референдума се изискват 60 дни от датата на гласуване в меджилиса.
 
Основната промяна е преминаването към президентско управление и премахването на длъжността министър-председател. Предвиждат се също разширени правомощия на държавния глава, който маже да запазва партийната си принадлежност и да формира министерския кабинет.
 
Промените ще дадат право на депутатите да инициират разследване срещу президента, ако искането получи подкрепата на повече от 50 на сто от членовете на меджлиса. Предлага се също увеличаване броя на депутатите от 550 на 600 и намаляване на долния праг за кандидат депутати на 18 години.
 
Преминаването към президентска система на управление ще влезе в сила през 2019 година, когато в страната ще са следващите избори за държавен глава. 
Споделяне

Още от Свят