Референдумът за златото в Трън прескочи прага за активност

Решението ще се приеме, ако над 50% от гласувалите са казали "да"

Трънският край е един от най-чистите, най-красивите, но и най-безлюдните в България.

Избирателната активност на местния референдум за златодобива в Трън прескача минимума в закона от 40%. Към 17 ч. гласувалите са 51.69% от имащите право на глас, съобщи Общинската избирателна комисия, цитирана от агенция "Фокус".

Към този час вота си са дали 1802 души.

С тази избирателна активност референдумът минава минималния праг от 40%, за да бъде признат за валиден. За да бъде прието решението на референдума обаче, с "да" трябва да са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.

До 13.00 ч. в общината бяха гласували 1190 души, или 34.13 процента от гласоподавателите.

През целия ден гласуването протичаше спокойно и нямаше подадени сигнали и жалби за нарушения.

"Сега цяла България гледа към Трън", коментира политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател в секцията в с. Неделково. Той заяви, че е пристигнал в селото, за да се убеди, че местният референдум е работещ инструмент. След дълго очакване на децентрализацията хората сами взимат нещата в свои ръце и сами ще се децентрализират, затова очаквам все повече референдуми в България, каза Дайнов.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа.

Право да гласуват на местен референдум имат българските граждани с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Община Трън през последните 6 месеца преди насрочването на допитването. Имащите право на глас в община Трън са 3 486 души.

Ако не бъде прието предложението, по същия въпрос ще може да бъде иницииран нов местен референдум не по-рано от една година от датата на произвеждането му. Резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след оповестяването им.

Настоящото местно допитване е първото за град Трън.

Жителите на граничния край трябва да отговорят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми".

Реално въпросът не адресира директно проекта за златодобив на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън".

Компанията вече обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството обаче възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум.

В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка.

Споделяне

Още от България