Реформа в ЕС предвижда изкореняването на 200 хиляди хектара лозя

Реформа в ЕС предвижда изкореняването на 200 хиляди хектара лозя

Най-големите производители на вино в Европейския съюз могат да бъдат принудени да изкоренят почти 6% от лозята си според схема, предложена от Европейската комисия (ЕК).

Такива мерки предвижда Реформата на Общата организация на пазара на вино, заяви в сряда еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел.

ЕК предлага да се предвидят финансови стимули за насърчаване на слабоконкурентните производители да изкоренят лозята си и да напуснат сектора доброволно.  Проектът дава възможност на собствениците на засети с лозя площи да кандидатстват за директни плащания. Средствата за тези обезщетения ще се получават от други земеделски производители.

През първата година от схемата, която започва през август 2008 г., ще бъдат предложени компенсации от 420 млн. евро на хората, които се съгласят да изкоренят общо 200 хил. хектара винени лозя, което е около 6% от общата площ.

Предвижда се и премахване на ограниченията за засаждане от 2013 г., което ще позволи на успешните производители да разширят площите си, докато имат пазар за виното си.

Проектът за реформа, който е приет от ЕК , забранява и използването на захар за обогатяване на виното, тъй като тази захар не е извлечена от гроздето.  Според експерти тази мярка ще се отрази положително на качеството на европейското вино и то ще може да се конкурира успешно на световния пазар.

От ЕС се надяват, че по този начин радикалният петгодишен план ще пресуши огромните запаси от вино и ще помогне да се засили конкурентноспособността на Европа в сравнение със страните от т.нар. Нов Свят, тоест, САЩ, Чили, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия.

Европейските производители губят пазарен дял за сметка на активните производители от други страни, подчерта Боел. Потреблението спада, вносът се увеличава бързо, а нарастването на износа е с бавни темпове, обясни тя.

ЕС ще спре да плаща компенсации на производителите на излишъци от евтино леко вино. Вместо това, средствата ще бъдат използвани за стимулиране на производството на качествени вина, за да се преодолее конкуренцията.

Бюджетът на ЕС за подпомагане на лозаро-винарския сектор е 1.3 млрд. евро на година. Сега обаче харчим около 500 млн. евро годишно, само за да се освободим от виното, за което няма пазар, подчерта еврокомисарят. 

Европа е начело във винопроизводството в световен мащаб с приблизително 2.4 млн. производители в повече от половината от държавите членки. Около 3.6 милиона хектара от площта на ЕС са засети с лозя и винопроизводството представлява 5 процента от стойността на земеделската продукция.

Промяната в бюджета на ЕС за производство на вино на стойност 1.3 млрд. евро ще бъде обсъден от министрите на селското стопанство на съюза. Очаква се преговорите между министрите в Съвета да приключат до края на 2007 г., тъй като е предвидено предложението да влезе в сила на 1 август 2008 г.

До момента обаче планът беше остро критикуван от производителите в Европа. Според фермерите реформите са "твърде крайни и твърде насилствени".

Българският винен сектор се предвижда да получи 13 млн. евро през 2009 г. и по над 17 млн. евро в следващите години. С променената формула за изчисляване на субсидията и решението тя в по-малка степен да отчита финансирането до момента, България печели 1 млн. повече за винопроизводство.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?