Реформа в МВР след две, три, четири...години

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов даде да се разбере, че в рамките на настоящия управленски мандат едва ли ще пристъпи към по-сериозни реформи в МВР, тъй като "служителите са се уморили от поредните експерименти". Срокът за такива реформи остава в неопределеното бъдеще – след две, три, четири години.

Обсъжда се стратегията за сигурност и обществен ред, а окончателно решение ще се вземе, когато се постигне цялостен политически консенсус за една бъдеща реформа, заяви министър в четвъртък по време на посещението си в Бургас.

"Тя може би да бъде осъществена след две, три, четири години, когато има и финансов ресурс, за да бъде обезпечена", каза министърът, който неспирно говори за реформа в съдебната система.

В доклада на Европейската комисия отпреди два дни ясно бе записано, че в България трябва да се създаде "компетентна криминална полиция, способна да прилага най-добрите практики в страните от ЕС".

Позитивните оценки в доклада дадоха допълнителен стимул и на премиера Борисов, и на вицепремиера Цветанов, които не приемат, че основният проблем при борбата с престъпността е в досъдебното производство поради некачествено водените разследвания. В изтеклата година МВР залага на постоянни спецакции. От проведените над 50 подобни от началото на 2010 г. обаче нито една не е дала резултати в съда, тъй като разследванията още не са приключили.

На пресконференцията в МС след публикуването на евродоклада министър Цветанов каза, че реформата в полицията ще продължи и сега тук са германски представители, които помагат за квалификацията на служителите.

За мен е важно, че днес има политическа воля и всички директори, всички служители имат пълната оперативна свобода, за да работят за това, което е тяхно призвание, и те искат и обичат да го правят, заяви министърът пред репортери в Бургас.

Според Цветанов МВР работи много ефективно, което си личи от положителната оценка в доклада на ЕК. Министърът изтъкна, че е доволен от факта, че в момента има политическа воля за това МВР да работи добре. При предишното управление такава воля не е имало, смята Цветанов.

Той одобри предложението Гражданска защита, която по-рано бе структурирана към закритото вече Министерство на извънредните ситуации, да мине към Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване". Според него ефективността се е повишила в резултат на съвместните действия на двете служби. "Това е функция на резултата, който се получи от съвместната работа и самото решение, което предлагаха самите колеги в тези две дирекции", обясни Цветанов.

Зам.-председателят на полицейския синдикат Галентин Грозев заяви пред Mediapool, че му е трудно да коментира изказването на министъра, тъй като първо казва, че няма да се правят експерименти, а след това, че ще Гражданска защита и пожарната ще се сливат.

Според информацията, с която синдикатът разполага, повечето служители в Гражданска защита и пожарната не желаят да се обединяват в една обща структура, защото задълженията им са различни, макар да работят съвместно, обясни той.

Грозев добави, че профсъюза не разполага с каквато и да е обосновка на това решение и не знае мотивите за него.

Бяхме помолили официално с писмо за среща с ръководството на МВР за новия Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, но до момента нямаме отговор, нито пък са ни търсили за мнение, добави зам.-председателят на синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България