Реформата на обществените медии отново излезе на дневен ред

Реформата на обществените медии отново излезе на дневен ред

Дебатът около приемането на бюджетите на обществените медии БНТ, БНР и БТА за 2019 г. за пореден път повдигна въпроса за реформирането им. Обсъждане за евентуална промяна в сектора обеща да организира председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ). От думите му стана ясно, че той смята сега действащата структура за неефективна.

Повод за повдигането на въпроса стана обсъждането на текста от бюджета за 2019 г., който касае субсидиите за обществените медии. От БСП предложиха парите за БНТ, БНР и БТА да са повече от предвиденото в проекта на бюджета. Основен мотив за това беше, че това е мярка срещу фалшивите новини. Мнозинството обаче отхвърли тази идея и прие предложените от кабинета суми - 44.3 млн. лв. за БНР, 67.7 млн. за БНТ и 5.1 млн. лв. за БТА.

"Зад една новина в БНТ седят 7 журналисти. Може ли на 6 млн. държава да имаме три обществени медии с по един генерален директор с по трима заместници? Време е да се помисли каква реформа да се направи. Или са обществени медии, или са търговско дружество", обяви Вежди Рашидов. Той каза още, че ще направи дебат с всички медии за бъдещето на обществените медии. "След това можем да говорим за повече пари, защото парите невинаги служат на обществото", обяви още бившият културен министър.

Неговото изказване беше коментар на предложението на БСП сумите за БНТ и БНР да бъдат увеличени с по 5 млн. лева. Депутатът от левицата Александър Симов обясни, че с качествено финансиране двете медии ще правят по-качествена журналистика и ще допринесат за намаляването на фалшивите новини. "Когато имаме добре функциониращи обществени медии, фалшивите новини няма да бъдат чак такъв проблем, защото ще имаме нормален коректив в журналистиката", мотивира се той от трибуната.

"Проблемът с фалшивите новини е, че се тиражират дори и от трибуната на Народното събрание. Битката с фалшивите новини не е битка с пари. Както вие ги ползвате като оръжие срещу ГЕРБ, утре и срещу вас ще се ползват", контрира Рашидов.

"Със сигурност има недофинансиране в този сектор. Илюзия е, че по-голямото финансиране ще реши въпроса с фалшивите новини. Те се правят целенасочено, за да внесат смут в обществото. Обществените медии са едно от местата със свобода на словото. БНР е една от най-критичните медии по отношение на управлението, което доказва, че там няма политическа намеса", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Въпросът за евентуална реформа на обществените медии периодично изплува на дневен ред. В последните години на няколко пъти беше предлагано обединяване на БНТ и БНР в една структура с цел оптимизация и по-добро разходване на публичните средства за издръжката им. До осъществяването на тази идея така и не се стигна.

Споделяне

Още от България