Правосъдният министър Христо Иванов:

Реформата трябва да стисне хората, които задкулисно дирижират правосъдието

Христо Иванов, снимка БГНЕС

Моята цел е да се стиснат силно хора, които се опитват задкулисно да дирижират съдебната система, да се стесни този кръг, каза в четвъртък правосъдният министър Христо Иванов. По думите му хората, които се крият зад инициалите в тефтерчетата на Филип Златанов, не трябва да имат влияние или поне не такова, каквото им се приписва.

”Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт", допълни Иванов пред Нова телевизия. Той прогнозира, че този скандал ще влезе в доклада на Европейската комисия и сега е важно как институциите ще реагират на него.

"Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на ЕК със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай. Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България", каза министърът.

Според него всички институции в страната са в сериозна криза, а не само държавното обвинение. Той обаче напомни, че вече започва да се води един сериозен разговор за реформа на съдебната система. Иванов обаче за пореден път каза, че ефектът от реформата няма как да се усети за една година, защото това е дългосрочен процес.

"Всички си дават сметка, че така не може да продължаваме и трябва не просто да отговорим на очакванията на Брюксел, а на българските граждани. Независимостта не е написана нито в тефтерче, нито в Конституцията, нито в "Държавен вестник". Тя е в главите", каза Иванов.

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали "ДП", да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт", заяви правосъдният министър.

Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?