Реформата в армията "2020": Модернизация за стотици милиони и умерени съкращения

Сухопътните сили ще стават "планински", за да се борят с миграцията

Реформата в армията "2020": Модернизация за стотици милиони и умерени съкращения

Мащабна модернизация и намаляване на числеността на въоръжените сили са заложени в плана за развитие на сектора до 2020 година, който бе приет от Министерския съвет в края на миналата година и предстои да влезе в сила, след като явната му част бъде публикувана в Държавен вариант.

В него са предвидени сериозни харчове за стотици милиони лева, които трябва да доведат до обновяване на техниката и засилване на бойната подготовка за сметка на умерено орязване на личния състав.

Традиционно към армейските планове заетите в сектора имат значителни резерви, тъй като те вече почти по правило остават предимно на хартия.

Новият план отразява визията на екипа на министъра на отбраната Николай Ненчев, който си постави за основна задача да прекрати зависимостта от Русия във военната област.

Освен закупуването на нови изтребители и кораби, се предвижда и поредното реорганизиране и преподчиняване на военни формирования. Сухопътните войски пък ще трябва да придобият нови способности за работа в предимно планински релеф, за да отговорят на заплахата от засилване на миграционнния натиск към страната.

Армията изправена пред криза за войници, но в перспектива ще има съкращения

В плана, който е публикуван в информационната система на Министерския съвет, се отчита, че към момента числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи.

Това се дължи на липсата на модернизация и забавеният темп на освобождаване от излишни имоти, имущества, въоръжения, техника и боеприпаси, които би трябвало да освободят ресурси за покриването на задълженията с по-малко служители.

Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000. Планът е, ако модернизацията се ускори, числеността на въоръжените сили поетапно да се намалява от горния праг до не по-малко от 37 000 души.

По този начин ще се намаляват разходите за издръжка на личен състав, а чрез "създадени нови правни механизми" ще се гарантира, че намаляваните разходи за личен състав ще бъдат реинвестирани в отбраната – за модернизация и бойна подготовка.

Към момента положението в поделенията наистина е тежко заради недостигащия личен състав и липсата на реална модернизация. Армията е изправена пред все по-сериозен кадрови проблем на фона на големия брой напускащи системата, ниските войнишки заплати и липсата на перспективи и сигурност. По неофициална информация вакантните длъжности в армията са между 3600 и 4000.

В същото време, въпреки че всички правителства през последните години успяват да се похвалят с реформа в администрацията на министерството, все още не е изчистен проблемът с дублиращите се структури, преназначените пенсионери и други.

Военният министър Николай Ненчев също обяви планове за съкращение на чиновници.

Повече средства, но под условие

Планът за развитието на сектора е подчинен на рязко повишаване на средствата, които държавата отделя за отбрана. Въпреки че към момента има заявки от управляващите, че са готови да вдигат парите за Министерството на отбраната, няма гаранции, че тези заявки ще бъдат изпълнени. Така има опасност много от планираните мерки в плана да не се реализират.

Условно той е разделен на два периода с продължителност от по две години. През първия средствата за отбрана трябва да се запазят на сегашното си ниво, а през втория - постепенно да се увеличават, но "в зависимост от нарастването на икономическите възможности на страната".

Бюджетът за отбрана тази година бе вдигнат до близо 1.35% от Брутния вътрешен продукт (БВП), като има по 80 млн. лева допълнителни средства за военната авиация и флота.

Министерството планира тази година да подпише договори за закупуване на нови изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби, като с отпуснатите допълнително средства да заплати първите вноски по договорите.

През следващите години България е поела ангажимент пред НАТО да увеличи значително парите за отбрана, като през 2024-та да достигнат 2 на сто от БВП, но правителството вече показа, че не приема много на сериозно тези ангажименти.

Сухопътните войски стават планински

Планът предвижда Сухопътните войски да бъдат сериозно оптимизирани.

"Новите предизвикателства в стратегическата среда за сигурност, миграционната вълна и трафикът на хора и фактът, че 68 на сто от релефа на Република България е планински и полупланински тип, в това число по протежение на почти цялата южна и западна граница на страната, обуславят необходимостта от нарастване на способностите на СВ за изпълнение на задачи в тежки теренни и климатични условия и при съдействие на органите на Гранична полиция при охрана на държавната граница и в борбата с незаконната миграция", е посочено в плана.

Според плана те ще разполагат с 90 танка, 404 бронирани машини и 190 артилерийски системи над 100 мм.

Според предишния план за развитието на сектора към момента Сухопътните войски би трябвало да разполагат с 80 танка, 280 бронирани машини и 96 артилерийски системи над 100 мм.

Планът предвижда и запазване на бригадата Специални сили, за която по едно време имаше идея да се свие до полк. Тя ще има за задача да противодейства и на хибридни заплахи.

Новите изтребители ще доведат до съкращения във ВВС

Според новия план от изключителна важност за развитието на Военновъздушните сили е закупуването на нов тип боен самолет и нови трикоординатни (3D) радари.

В това отношение в момента армията ни е почти изцяло зависима от Русия. Крачка напред се направи след като поддръжката на изтребителите МиГ 29 мина към Полша.

От МО съобщиха, че по проекта за закупуването на нов тип изтребител вече се работи. Основният вариант е да бъдат закупени машини F 16 втора употреба.

При придобиване на нов тип боен самолет ще продължи носенето на бойно дежурство с част от основния състав на МиГ-29, а в същото време другата част ще се обучава на новия самолет. Така ще се избегне "вакуумът” в способностите на ВВС.

Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети – МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, което ще доведе до намаляване на личния състав на ВВС и необходимите финансови средства за поддръжка на цялата бойна авиация на страната при значително увеличаване на оперативните способности.

Ще се реши и проблемът с освобождаване на честотния спектър, както и ще се постигне информационна и оперативна съвместимост с въоръжените сили на страните членки на НАТО и ЕС и ще се преодолее дефицитът от способности.

Сделката за новия тип изтребител е най-скъпата от модернизацията и е възможно да надмине 1 млрд. лева. Средствата ще се изплащат разсрочено през годините. Според военния министър е възможно договорът да бъде сключен още тази година.

Според плана през 2020 година ВВС трябва да имат общо 29 бойни самолети, 8 транспортни самолети и 17 учебни самолети. Освен това – 5 бойни вертолети, 18 транспортни вертолети, 17 зенитноракетни комплекси и други. Предвидена е и една безпилотна летателна система, включваща четири дрона.

Военният флот очаква нови кораби

За Военноморските сили е предвидено закупуването на многофункционален модулен патрулен кораб и модернизация на фрегати клас E-71.

Наред с развитието на бойните кораби е необходимо да бъде придобита съвременна система за командване и управление, да се подобрят способностите за водене на минна война, провеждането на специални операции, както и придобиване на буксири и минни заградители за ВМС.

През 2020 година военният флот трябва да разполага със седем бойни кораби, 10 кораби за бойна поддръжка и др.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?