Реформата в дипломацията изостава заради бързите темпове на правителството

Реформата в дипломацията изостава заради бързите темпове на правителството
От Министерството на външните работи (МВнР) обявиха във вторник, че е готов анализът за дейността на МВнР и българските задгранични представителства и имоти, от който трябва да започне реформата в българската дипломация. Говорителят на МВнР Весела Чернева уточни обаче, че анализът, който се подготвя от няколко месеца, в момента на приключването му се е оказал остарял.

Причината е в планираните от правителството нови бюджетни показатели и предстоящи съкращения в администрацията. Освен това се е забавило и конструирането на новата европейска дипломатическа служба, на която се разчиташе да поеме част от националните задължения.

Трябва да се проведе и междуведомствено обсъждане, преструктурирането на мисиите да мине през Съвета за сигурността към МС и през правителството.

Подготвянето на анализа, на който трябваше да стъпи закриването на ненужни български посолства и съкращаването на персонал, бе обявен от външния министър веднага след встъпването си в длъжност в края на януари и оттогава служители на външно министерство анализират, за да се вместят в обявения от политическото ръководство краен срок – началото на май.

Весела Чернева съобщи, че до средата на годината ще има готовност за провеждането на междуведомственото обсъждане за закриване на посолства, което външният министър Николай Младенов определи преди дни за част от антикризисните мерки на правителството.

Към момента не е ясно дали има гаранции, че предвид бързите темпове на взимане на решения от страна на правителството, следващият анализ ще е актуален към момента на приключването му.

За да отговори на общата необходимост от икономия на средства, Външно ще замрази някои от новите дипломатически назначения.

Можело да се премине към временно управляващи на мисиите зад граница или да се удължават изтичащите мандати с година. Евентуалните икономии от тази мярка се очакват в посока спестяване на разходи за командировъчни, обясни Чернева и отхвърли въпрос за евентуално "изчакване" на края на президентския мандат на Георги Първанов, с когото трябва да се съгласуват дипломатическите назначения.

Тази година изтичат мандатите на посланиците ни в десетки страни, сред които Сърбия, Швейцария, Австрия, Унгария и други. МВнР все още не е предложило на "Дондуков" 2 и посланик в Анкара.

Чернева обясни, че министерството се опитва отвсякъде да пести, включително и при официалните посещения на министъра Николай Младенов, който в последния месец успя да прекара и няколко дни в България, след обиколка на Западните Балкани, визити в Сирия, САЩ и други страни.

Следващата седмица Николай Младенов ще придружи премиера Бойко Борисов на посещението му в Рим и Ватикана, където се очаква да бъде приет от папа Бенедикт Шестнайсети и премиера Силвио Берлускони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?