Реформата в средното образование мина на първо четене в парламента

Реформата в средното образование мина на първо четене в парламента

След четиричасова дискусия мнозинството в парламента подкрепи на първо четене реформата в средното образование. Депутатите приеха с 81 гласа "за", 13 - "против" и двама въздържали проектозакона за предучилищното и училищното образование, който просветното министерство подготвя в продължение на две години и половина.За да се приеме законът, депутатите удължиха работното си време, което стана повод за критики.

Председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков от "Атака" призова законопроектът да бъде разгледан в редовното време и отбеляза, че е станало навик парламентът да приема важни закони в края на работния ден. Лютви Местан (ДПС) коментира, че това, което правят управляващите, е законодателен волунтаризъм. Образователният министър Сергей Игнатов пък заяви, че с промените се бърза, тъй като 15-ти септември наближава.

Промените предвиждат основно образование да се получава след завършен седми клас, а не както досега - след осми. Няма да повтарят годината учениците до ІV клас, а от V клас ще може да се преминава в VІ и с една двойка, но при условие, че ученикът има минимум четворки по останалите предмети. От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за петгодишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.

Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, ще се наказват с глоба от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв., предвиждат одобрените текстове

Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски градини и училища за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование. По този начин таксите в частните училища и градини ще намалеят със стойността на издръжката, която държавата ще плаща.

От Коалиция за България и "Атака" се обявиха срещу отпускането на държавни средства за частните училища, тъй като в момента се закриват държавни структури.

Плащането на държавна субсидия за частните училища би струвало10 млн. лв. допълнително на година. “Смятаме, че през 2016 г. тази сума ще е по силите на бюджета, благодарение на строгата финансова дисциплина“, коментира Игнатов. По думите му, частните училища и градини са в конкурентна среда и при този демографски срив не може да се очаква там масово да " нахлуят" деца. В същото време повече семейства ще могат да си позволят частно образование за децата си.

Според законопроекта основното образование от I до VII клас се дели на начален етап от I до IV клас и прогимназиален – от V до VII. Както и сега учениците ще се явяват на изпити за външно оценяване след четвърти и седми клас, като външното оценяване след седми клас е обединено с изпитите за вход към гимназиите.

Средното образование, което е от VIII до XII клас също е разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е от VIII до X клас включително. След завършен десети клас учениците отново се явяват на външно оценяване. Вторият гимназиален етап е от XI до XII клас, след което учениците се явяват на държавни зрелостни изпити.

Учениците, които през учебната 2012-2013 година са в VII клас, ще приключат обучението си по старите програми и планове, но ще имат завършено основно образование. Досега основното образование се придобиваше след завършен VIII клас. Амбицията на образователното министерство е поетапно да бъде въведена целодневна форма на обучение за учениците до седми клас. Засега са обхванати първокласниците и второкласниците.

През учебната 2013-1014 година по новите програми и планове ще започнат да учат учениците, които са в първи, пети и осми клас и в продължение на няколко години поетапно ще бъдат обхванати учениците от всички класове. Всички в заварено положение ще продължат обучението си по програмите и плановете, по които са приети.

Училищата също са разделени на няколко вида, според новия закон. Началните са за ученици от първи до четвърти клас, основни – от първи до седми клас включително, гимназии – от осми до XII клас, средни – от първи до XII клас. Прави се изключение за по-малките населени места и се допуска образуването на обединени училища от първи до десети клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?