Реформаторите: Главният прокурор да се избира от НС с по-кратък мандат

Реформаторите: Главният прокурор да се избира от НС с по-кратък мандат

Главният прокурор трябва да се избира от Народното събрание, а мандатът му трябва да се ограничи до пет години, вместо досегашните седем. Това поиска кандидатът за депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов по време на дискусията "Европейската посока на България – Всичко е в твои ръце". В дискусията участваха и кандидатът за депутат от РБ Вили Лилков и евродепутатът Светослав Малинов.

Караджов смята, че Народното събрание трябва да поеме отговорност за излъчването на главния прокурор, а президентът трябва да издава указ за неговото назначаване. В момента главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет, а указът за неговото встъпване в длъжност отново се издава от държавния глава.

Кандидатът за депутат смята, че реформата трябва да продължи с разделянето на ВСС на две части. Сегашният Висш съдебен съвет трябва да остане само за съдиите, а отделно трябва да се създаде Висш прокурорски съвет. В него 2/3 от членовете трябва да бъдат избирани от самите прокурори, а една трета да се излъчва от парламента.

Караджов смята, че в прокурорския съвет трябва да има и хора от гражданския сектор, които да бъдат назначавани от там през политическата квота. Според него така може да се осъществи и необходимият граждански контрол върху държавното обвинение.

Отделно намаляването на мандата на главния прокурор се предлага с цел да се прекрати сегашният "монархически" модел на управление на прокуратурата. По конституция тя е единна и централизира, което дава почти безгранична власт на главния прокурор. Според Караджов това трябва да се промени.

Той посочи корупцията и неработещата съдебна система като основните причини за замразяването на инвестициите у нас през последните години. Другите фактори са многото административни пречки пред бизнеса.

Според Караджов ВСС не се доказва като орган, който е в състояние да гарантира независимостта на съдебната система. Той даде за пример непрозрачните назначения на висши магистрати и съмненията за влиянието на икономическите и политическите кръгове върху кадровия орган на Темида.

Реформаторския блок обещава да проведе операция "Чисти ръце“ в съдебната власт. Тя ще включва подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на кандидатите за позиции в магистратурата.

Караджов се ангажира, че ако бъде избран за депутат в 43-то НС, ще предложи създаването на комисия, която да разследва ролята на ДАНС и МВР за профилирането на протестиращи и използването на събраната информация по време на протестите срещу кабинета "Орешарски“.

"Оградите пред парламента бяха срам и позор и не трябва да допускаме при никакви условия това да се случва отново. Няколко хвърлени домата и яйца не могат да ги оправдаят. Счупените прозорци са елемент на демокрацията. Не трябва да се притесняваме, че ще трябва да почистим фасадата, която те са изцапали с избора на Пеевски“, каза той.

Вили Лилков на свой ред говори за ролята на София в европейското бъдеще на България. Като дългогодишен столичен общинар той се обяви срещу практиката депутатите, избрани от София, да оставят градските дела изцяло в ръцете на общината. "Разговорът за София се води на ниво места в детските градини, ремонти и битови въпроси, но не и за перспективите за София като европейски град", заяви той.

Според него при добро управление и правилна държавна политика столицата може да събере инвестиции от над 4 милиарда лева до 2020 г. и да се превърне в транспортен и научен център на региона.

Представителят на реформаторите в Европейския парламент Светослав Малинов говори за ползите от изграждането на Европейски енергиен съюз в ЕС, който да утвърди енергийната независимост на съюза. Малинов смята, че България трябва да защитава все по-голямата вътрешна интеграция в ЕС, дори да не е готова за нея, и посочи за свой приоритет влизането на страната ни в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014