Искането за оставка на кабинета ще се гледа два дни преди изборите

Реформаторите и ГЕРБ ще тестват "проевропейската" ДПС с енергийния вот

РБ настояха да се изтъкне националното предателство на властта за "Южен поток", Борисов доразви идеята си с безплатния газ

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще внесат енергийния вот на недоверие към кабинета "Орешарски" този петък, като ползват и мотиви, които им предостави в Реформаторския блок (РБ). Представители на двете формации се срещнаха в сряда в централата на ДСБ, след като миналата седмица реформаторите изнесоха данни, че законовите промени на управляващите за "Южен поток" са правени под диктовката на "Газпром".

 

В сряда РБ предоставиха на ГЕРБ мотиви за планирания вот на недоверие.

 

Разговорът, проведен десетина дни преди евроизборите, разглеждани като предмостие към предсрочни парламентарни избори и смяна на управлението, стигна до изненадващ политически извод – че предстоящият вот на недоверие към правителството ще е тест за "проевропейската" ДПС.

 

"Един от важните знаци на вота ще е поведението на ДПС", каза говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. При всички съмнения за корупционно поведение през годините, ДПС винаги е заявявала проевропейска позиция и неведнъж я е защитавала, уточни той.

 

РБ повдигат въпроса за интереси на ДПС и Пеевски в "Южен поток"

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна отбеляза, че искал да каже същото, но го било страх да не го обвинят в сближаване с ДПС и да трябва да се обяснява "после във Фейсбук".

 

"Освен ГЕРБ, трябва да има и други депутати от друга партия, с която да гласуват вота заедно с нас, за да падне правителството и да се спре тази мъка", каза Бойко Борисов, който покани представители на РБ да проследят дебата от балконите на парламента. "Като ги знам "Атака" какво отношение имат в момента с Русия, като знам БСП как се мъчат да си върнат позициите, които "Атака" им взе, остава ДПС. Това съм казал, затова направих и това уточнение, че очаквам какво биха казали", допълни той.

 

От Реформаторския блок се поинтересуваха дали от дебатите биха станали ясни евентуални интереси на ДПС и Делян Пеевски в проекта "Южен поток".

 

Според неофициална информация, фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски и собственика на КТБ Цветан Василев, са в консорциума, одобрен са строи газопровода на българска територия. Правителството все още отказва да съобщи резултатите от конкурса.

 

Мартин Димитров от РБ предупреди: "Ако този модел на "Южен поток" не бъде спрян, само ние можем да го спрем, ще има жестоки санкции от Европейската комисия, за което сме предупредени. Така че нашата воля и мисия е да спасим България от тези санкции".

 

Вотът на недоверие ще се обсъжда два дни преди изборите


Ако вотът на недоверие бъде внесен в петък, заседанието на парламента трябва да бъде не по късно от седем дни след внасянето му, тоест два дни преди евроизборите на 25 май.

 

Реформаторите обявиха, че разполагат с опис на документи, от които личи намесата на Русия в решението за промяна на енергийния закон, засягащ "Южен поток". Промените, предложени от депутатите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев от БСП, предвиждат за морската част на газопровода да не бъде прилагано правото на ЕС. Съмнение за руски натиск изразиха и от ГЕРБ. Те казаха, че ще се запознаят с описа и в качеството си на депутати да ще поискат самите документи.

 

"Вие сте депутати и би трябвало да ви ги дадат", заяви Радан Кънев, а Борисов ползва повода да каже, че изобщо не му е лесно като опозиция и сблъсъка на реформаторите с управляващите трябвало поне малко да оправдае ГЕРБ.

 

Бойко Борисов съобщи миналата седмица, че внася вота, но след това даде на заден с обяснението, че от икономическото министерство не са им предоставили финансовите резултати на НЕК за 2013 г. и първото тримесечение на 2014 г. Както се разбра, такъв още не им е даден.

 

"Вече 20 дни искаме да ни се даде официалния баланс на енергийните компании. Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът още не бил готов", информира Борисов реформаторите.

 

По думите му, за да не се стига до популизъм и фалит, държавният регулатор трябва да се произнесе. НЕК реално не знае собствения си баланс, каза Борисов, но заяви, че той е с дефицит от 3.2 млрд.лв. "Ако имахме тези официални данни щяхме да ги сравняваме с 2008, 2006 година, но те бягат от този дебат”, посочи експремиерът.

 

"Искам да ги вземем и да ги наложим към данните, които ние имаме от нашето управление и тогава от числата всичко ще стане ясно. Просто да ги наложим, бе", каза Борисов и с характерно движение на двете длани, което трябваше да илюстрира "налагането", изпляска няколко пъти.

 

"Южен поток" и националното предателство на управляващите

 

Радан Кънев изрази мнение, че "истинският мотив за вот на недоверие в енергетиката трябва да бъде националното предателство на управляващите". По думите му съгласуването на закона за енергетиката с Русия е най-голямото национално предателство.

 

Надявам се, че всички български институции, които сме сезирали по случая, ще реагират и ще стане ясно дали говорим за мегакорупционен скандал или за нещо още по-сериозно - държавна измяна, поясни Кънев. И заяви, че страната ни трябва да се бори за Европейския енергиен съюз, тъй като това е "прозорец на възможностите". "Едва ли друг път ще имаме шанс да влезем в единен енергиен съюз с Германия, например", заяви Кънев.

 

Според него е изключително важно е да се изясни дали моделът за "Южен поток", при който български закони се пишат в Русия, не се прилага във всички сфери на управлението на държавата ни. "Дали не е решен в Русия и фалитът на БЕХ и методиката за ценообразуването на ДКЕВР", попита говорителят на реформаторите.

 

Според икономическия експерт Георги Ганев от Гражданския съвет на РБ, фалитът на българската енергетика е важна стратегическа цел на Русия от 1996 г. насам, защото Москва иска да получи пълни права върху българската газопреносна мрежа. Така ще могат да ни държат бедни и да вдигат цените в България винаги когато пожелаят, потвърди и секретарят на РБ Гроздан Караджов. Според него българските политици, които обслужват тези интереси, са истински национални предатели, защото много добре знаят какво правят и действията им не могат да бъдат оправдани с недоглеждане или случайност.

 

По думите на Караджов идеята на управляващите е България да остане проформа в Европейския съюз, но правилата тук да са като в Евразийския съюз, като по този начин наистина страната ни ще е "Троянски кон" в Брюксел.

 

Безплатен газ и "на мечката меда"

 

В крайна сметка под претекста, че не иска да "усложнява анонса за пред хората", Борисов направи няколко извода и повтори позициите на ГЕРБ - "за" проекта "Южен поток", но при спазване на европейското законодателство, "против" строеж на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" от американска компания без конкурс, "за" развитие на газови и нефтени находища в страната. Той дори разви идеята си, която обяви в неделя, че "след три четири години" ще иска да се направи референдум, с който да се вземе решение населението на страната да получава безплатен газ в продължение на 10 години, "като в Катар или Абу Даби".

 

След като Радан Кънев спомена, че "не би коментирал такъв референдум", защото избирателите на РБ не са привърженици на популизма, Борисов "размисли" и заяви, че тогава "газът ще струва едно евро". Той не коментира думите на Кънев, че "безплатен" газ би стимулирал и бездруго силно окопалата се олигархия.

 

След това Борисов се прехвърли и върху управленската немощ на БСП и ДПС, които според него не могат да добиват местен газ, а и вероятно Брюксел ще спре еврофондовете.

Той не се сдържа и от коментар на случая, за който енергийният министър Стойнев каза, че са се разминали в Брюксел с еврокомисаря Гюнтер Йотингер и затова той се прибрал в София.

 

"Какво значи разминали са се с Йотингер, бе? Това да не е у метрото да се качите на различни влакчета?", попита лидерът на ГЕРБ и като видя насърчителни усмивки по лицата на съпартийците си, продължи: "Иска Стойнев на мечката меда да лиже, ама ще го излижа накрая".

 

Различията ще ги обсъждаме "като и ние и вие спечелим изборите"

 

В разговора, продължил повече от един час, Борисов подчерта, че ГЕРБ и Реформаторският блок са конкуренти в предстоящите евроизбори. В името на националния интерес обаче бил готов при нужда да си сътрудничи с всеки. Малко след това обясни, че реформаторите са естественият партньор на ГЕРБ.

Реформаторите премълчаха различията си с ГЕРБ по енергийната политика, станали ясни при предишна среща между двете формации. Подчертаха, че разликите са непреодолими и не е нужно да се изтъкват в разговора.

 

"Като спечелим изборите, и ние, и вие и тогава ще седнем пак и ще говорим и по различията си", заяви Радан Кънев.

 

В края на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в отговор на въпрос, че не вижда особена разлика между рандевуто му на кафе с Лютви Местан в Кърджали и работната сутрешна среща с реформаторите в София. "Кафето си е признак на гостоприемство", заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?