Реформаторите и "Зелените" сближиха позициите си за изборно споразумение

Реформаторският блок (РБ) и "Зелените" са започнали преговори за подписването на меморандум за сътрудничество, стана ясно във вторник от съобщение на РБ. Текстът на меморандума ще бъде оповестен, след като бъде подписан. Двете формации преговарят за общо явяване на изборите.

Все още обаче няма съгласие по петте условия, които "Зелените" поставиха пред реформаторите – т. нар. от тях "зелена демаркационна линия". Дясноцентристката коалиция е приела две от условията – да се отстоява пълната забрана за ГМО-храни и да не допускат хора от ДС във властта. Останалите условия обаче изглеждат неизпълними.

"Зелените" държат да се запази забраната за проучване за шистов нефт и газ, както и да не се допуска изграждането на ядрени мощности.

Извън енергетиката те настояват да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк Витоша, освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка. Те настояват за пълна забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг Корал.

Реформаторите предлагат компромисно решение, напомняйки, че по тези въпроси има принципни различия между десните и зелените.

Предлаганият компромис е да се постигне съгласие, че има нужда от сериозна преценка на рисковете и икономическите ползи от добива на шистов газ и нефт. Същото се предлага и по темата за строеж на нови ядрени мощности.

Реформаторите напомнят, че настояват за двугодишен мандат на 43-то Народно събрание. През този период коалицията е готова да се ангажира с позиция, че България няма нужда от резки промени в законодателството за енергодобива, нито да прибързва с големите енергийни проекти. Коалицията твърди, че България преди това трябва да извърши задълбочена и стратегическа преценка по тези въпроси.

По темата със застрояването десните смятат, че трябва да се наложи мораториум върху устройствените планове и строителните разрешения за земи, попадащи в "Натура 2000". "Плановете и заповедите трябва да отразяват трудния баланс между икономическия интерес на местните общности, правата на собствениците на земи и общия интерес от опазване на българската природа", настояват десните.

Реформаторите смятат, че "демаркационната линия" в българската политика е друга.

"Дълбоката политическа и икономическа криза се дължи на разрухата на българското правосъдие, превземането на администрацията и институциите от партийно-икономически интереси, политическата намеса в дейността на регулаторите и медиите. Всичко това ние с вас ("Зелените") заедно, още преди година, нарекохме власт на политическата мафия", се казва в позицията на коалицията, адресирана до "Зелените".

Партия "Зелените" бе сред съоснователите на Реформаторския блок, но напусна коалиция преди европейските избори през 2013 година. Причината бе, че "Зелените" са от друго политическо семейство и имат големи различия по ключови въпроси с останалите десни формации в коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България