Реформаторите искат КС да преразпредели 17-я мандат на евровота

Реформаторският блок поиска в сряда институциите, които имат това право по закон, да сезират Конституционния съд за незаконност на изборните резултати. Коалицията настоява ЦИК да разпредели наново 17-ия мандат за български представител в Европейския парламент след повторно преброяване на бюлетините от евровота.

Искането им е адресирано до до президента, парламента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Според конституцията те могат да се обръщат към Конституционния съд, за да оспорват изборните резултати. Подписано е от лидерите на петте партии в блока и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Реформаторите получиха едно място в Европарламента, като по-малко от 2 хиляди гласа не им достигнаха за втори мандат. Той отиде при ДПС, което получи 4 места.

Според реформаторите основание за оспорване на резултатите са нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, както и редицата сигнали от изборния ден.

Сред тях са откриването на изборния ден при непълен състав на секционните комисии, лошата организация, грешки в работата и неподготвеност на комисиите, развалени копирни машини, на които се отпечатват копия на протоколите; свършили тонери.

Реформаторският блок счита и че има гласуване в чужбина в противоречие на правилата на кодекса; че има купуване на гласове в редица секции; контролиран вот чрез множеството регистрирани наблюдатели; корпоративен вот и др.

От коалицията сигнализират и за ненавременно произнасяне или отказ от произнасяне на секционни и районни комисии по отношение отказ за преброяване на преференциални гласове за водачи на листи. "Масово в секционни комисии се разпространява и приема становището, че преференциите за водача не се броели", отбелязват реформаторите. Те считат и че има грешки и в генералното преброяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България