Реформаторите искат подкрепата на БСП за "дълбока" съдебна реформа

Снимка: БГНЕС (архив)

"За дълбока реформа на съдебната система е необходимо да започне сериозен конституционен разговор, а за тази цел подкрепата на БСП е ключова. Що се отнася до подкрепата на ДПС, тя дойде принудително", коментира в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод гласуването на стратегията за съдебна реформа преди ден.

В сряда стратегията за съдебна реформа бе приета с внушително мнозинство от 174 депутатски гласа "за". Документът бе подкрепен дори от БСП и ДПС. Социалистите обаче поставиха едно условие и то се прие – бъдещият ВСС да продължи да бъде постоянно действащ орган. Това бламира част от идеите на Министерството на правосъдието, които настояваха ВСС да бъде сесийно действащ орган.

Радан Кънев коментира още, че в БСП са скептични за изменения на конституцията, но допълни, че без тяхното съгласие изобщо не може да се води такъв разговор. "Инициативата на Министерството на правосъдието е изключително важна, тя даде тласъка на парламентарните действия, но нуждата от промени на конституцията може да се реализира само на парламентарното поле", обобщи Кънев.

Министерството на правосъдието иска да се промени основния закон, за да не бъдат създадени пречки пред съдебната реформа в Конституционния съд. Има идеи за намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет, както и за редуциране на властта на главния прокурор върху държавното обвинение. Един от основните въпроси на реформата е как да се създаде независима антикорупционна прокуратура по румънски модел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?