Реформаторите искат широки консултации за българския еврокомисар

Десните очакват КСНС да договори оставката на правителството

Реформаторският блок настоява за провеждане на широки консултации за съставяне на критерии за издигане на успешна кандидатура на България за европейски комисар, каза в понеделник един от лидерите на коалицията и председател на СДС Божидар Лукарски.

Според реформаторите тези консултации трябва да излязат и извън формата на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

"Нужни са ясни критерии, за да може страната ни да кандидатства за важен ресор, а не както досега да получи периферна сфера", допълни Лукарски.

Реформаторите настояват да има широки консултации и за излъчването на силен служебен кабинет. Те определят като ключова позицията на бъдещия служебен вътрешен министър, защото най-важната задача на служебните министри ще бъде провеждането на честни избори.

"Очакваме от КСНС утре (вторник) да договори оставката на правителството "Орешарски" и с това да извади България от безтегловното състояние, в което се намира вече една година", каза на свой ред говорителят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Той коментира, че на утрешният съвет при президента трябва да се излезе и с решение за дата за предсрочните избори, за да се успокои обществото.

Реформаторите очакват на консултативния съвет да се обсъди и готовността на държавните органи за справяне с евентуална газова криза заради спрените доставки за Украйна.

"Служебното правителство трябва да спре и подготвяната в момента ударна приватизация в енергетиката. Новият енергиен министър трябва да има смелостта и силата да се справи с енергийната мафия и да извади информацията, която днешните управляващи крият за "Южен поток". Стойността на този проект е 1/4 от държавния бюджет на страната ни", коментира бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ и настоящ член на гражданския съвет към Реформаторския блок Трайчо Трайков.

"Не бяха дадени никакви отговори за 4 милиарда евро, но не бяха поставени и въпроси”, така Трайков коментира разискванията в Народното събрание в рамките на парламентарния контрол миналия петък..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?