Реформаторите може да вкарат скандалния Закон за НСО в Конституционния съд

"От ГЕРБ много избързаха и дадоха прекалено много правомощия на гардовете", смятат от коалицията

Реформаторите може да вкарат скандалния Закон за НСО в Конституционния съд

Реформаторският блок обмисля възможността да сезира Конституционния съд заради Закона за Националната служба за охрана, след като президентът Росен Плевнелиев не се съобрази с призивите на правозащитници да го върне в парламента и го подписа. Депутатът от реформаторите Петър Славов каза в сряда, че законът не служи на гражданите, а на една група високопоставени държавни служители.

Славов обясни, че в коалицията се обсъжда възможността определени текстове от закона да бъдат дадени на Конституционния съд.

"Това е един от възможните начини да се процедира по тези най-проблемни текстове – за задържането на граждани, за охраняване на лица, които една комисия от трима души преценява, че били от значение за властта в държавата", посочи Петър Славов пред БНР.

Миналия месец депутатите най-накрая приеха закона за НСО, която от години работи само по вътрешен правилник. Така службата стана по закон "специализирана военизирана служба", но в същото време ще има и полицейски правомощия и право да задържа нарушители. Гардовете на службата ще се ползват и с на практика безконтролно поведение по пътищата, като ще могат да повреждат колите, които им пречат.

Освен това НСО ще може да охранява на практика, когото прецени. Според Българския хелзинкски комитет законът може да доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. Подобно опасение бе изказано и от депутати юристи още при обсъждането на документа, но бяха пренебрегнати от ГЕРБ.

"От ГЕРБ много бързаха с този закон. Той беше приет на практика "на тъмно", защото 10-11 часа вечерта на извънредно заседание беше довършен и приет във вида, в който е. За съжаление много от добрите предложения, които направихме, поне за корекции и за промени в по-добър смисъл, така че този закон да служи на гражданите, а не да служи на една част от обществото, на една група високопоставени държавни служители, не беше възприет", коментира депутатът Славов.

"Надявах се президентът да спре закона, но в крайна сметка това е негово правомощие и той е решил да не го упражни", посочи още той. Службата остана под шапката на президентството, а законът бе изготвен с участието и на екипа на държавния глава. Според Славов документът дава на НСО много сериозни правомощия.

На това мнение е и бившият депутат от СДС и бивш шеф на разузнаването Димо Гяуров.

"Служител на НСО може да ви даде разпореждане на пътя и, ако не го изпълните, да ви арестува. Трактовката на някои текстове води до заключението, че те могат да подслушват. Има едни доста мъгляви текстове, по силата на които те могат да използват технически средства за озвучаване, подслушване, видеонаблюдение”, каза Гяуров пред Нова телевизия.

Според анализатора Тихомир Безлов обаче има закон за СРС и те трябва да се съобразят с него.

"Не могат да не се съобразят, има си членове, по които се носи наказателна отговорност”, заяви Безлов.

Гяуров анализира и психиката на държавниците, които настояват за охрана. "Това е мерак за изява. Ако не си варден от НСО – не си важен”, обобщи Димо Гяуров.

Безлов пък допълни, че вече какви ли хора не си слагат синя лампа. "Познавам хора, които си купуват китайска синя лампа и си я слагат”, каза Безлов.

Протестна мрежа по-рано също определи закона като "не просто противоречив, а откровено ретрограден" и осигуряващ привилегии за властта.

"Разширяването на обсега на "охраняваните" и "обслужвани" от НСО лица е не само скандално, но и дълбоко порочно послание от страна на българската политическа класа. Допълнителните права на НСО да отстранява, задържа и дори да подслушва гражданите в изпълнение на своите задължения – дори и ако те са бременни и малолетни – можем да определим само като дъно на политическия цинизъм и арогантност", посочват от Протестна мрежа.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?