Реформаторите не искат премиер, вътрешен и финансов министри дубликати

Радан Кънев, сн. БГНЕС

Реформаторският блок смята, че в следващото редовно правителство постовете премиер, министър на финансите и министър на вътрешните работи трябва да бъдат заети от хора, които досега не са изпълнявали тези длъжности. Това заяви в неделя пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и един от претендентите за лидер на Реформаторския блок.

Избирателите и членовете на Реформаторския блок са на мнение, че трябва да се върви към единен политически субект, без това да е непременно в спешни срокове, каза още Кънев. Според него, оставката му като говорител на Блока е постигнала целта си да обедини позицията на партиите в него. Оставката на ковчежника на ДСБ е личен избор, увери той. Няма конфликт между ДСБ и "България на гражданите“ увери той.

"Икономиката се срива, защото бизнесът се чувства рекетиран. Всеки ден затварят фирми заради рекет от най-ниско – общинско до най-високо – национално ниво. Всеки ден липсата на правосъдие, проблемите, свързани със съда и прокуратурата, отказват хората да създават нови работни места", заяви Кънев. По думите му е необходима дълбока реформа в съдебната система и правосъдието, за да излезе страната от икономическата криза. За това обаче трябва Велико народно събрание, посочи той.

Според Кънев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, с когото в последните дни си размениха задочни остри реплики относно евентуална бъдеща управленска коалиция между двете десни формации, "много лично приема нещата", а става въпрос за политически позиции.

"България очевидно има нужда от смяна на поколенията. Освен, че не трябва да има повторение на много лоши практики в предишни управления, трябва да има възможност за разследване на неща, които са допуснати тогава. А хората не могат да разследват сами себе си4, допълни Кънев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?