Реформаторите не могат да се разберат – ще връщат ли мандата или ще преговарят

Парламентарната група се обяви за избори, СДС настоява за още разговори с ГЕРБ и ПФ

Снимка: БГНЕС

Предстоящото връчване на мандат за съставяне на кабинет на Реформаторския блок стана причина за разкол и в управляващата част на дясната формация. В петък най-напред съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски съобщи след нейно заседание, че реформаторите ще върнат веднага мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев при получаването му в понеделник. След поредицата обсъждания от изминалите дни изявлението звучеше като окончателно.

Само няколко часа по-късно обаче СДС разпрати до медиите позиция, от която става ясно, че партията не е съгласна с подобно решение и настоява за още преговори.

От формацията на Божидар Лукарски твърдят, че по време на консултациите с Патриотичния фронт блокът е получил уверение, че може да се ползва с подкрепата на националистите за кабинет.

"В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации", допълват от СДС.

"Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани", обясняват от СДС.

Те се позовават на решение на ИС на блока отпреди дни, според което ще бъдат проведени консултации с формациите от досегашното мнозинство. След това обаче от ГЕРБ на няколко пъти категорично повториха, че няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент.

"Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев", настояват от СДС.

Позицията им влиза в конфликт с твърденията на Зеленогорски, според когото парламентарната група на блока единодушно е решила, че в 43-я парламент няма реформаторско мнозинство.

"Благодарим на президента, че оценява ролята ни, но ние ще върнем мандата веднага при евентуално връчване в понеделник“, посочи той, преди да е чул позицията на СДС.

“Отговорно направихме всичко възможно, оттук насетне президентът да вземе решението си“, каза Зеленогорски.

„Това за нас означава, че няма необходимото реформаторско мнозинство. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ и очевидно е, че тяхното желание е да отидем на избори. Ние сме готови за избори и тръгваме”, посочи Зеленогорски.

След това председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валени Симеонов коментира, че не трябва да има служебен кабинет за две-три седмици. Той изрази съжаление, че Реформаторският блок е взел решение да върне мандата за съставяне на правителство. "Жалко, че още една възможност е пропиляна", коментира Симеонов.

Според него би трябвало да се използват всички възможности за продължаване на работата на това Народно събрание и да се продължи стабилността на страната. "Иначе, добре дошли предсрочни избори, ние сме готови, повишаваме подкрепата си", допълни той.

Симеонов отново заяви готовност патриотите да направят опит за съставяне на правителство, ако им се даде тази възможност. Според Симеонов връщане на ДПС във властта в евентуално правителство с БСП би било "кошмар" за България.

Както Mediapool съобщи, ако в понеделник РБ върне мандата, до края на идната седмица президентът Плевнелиев има готовност да назначи правителство. Най-вероятният служебен премиер ще бъде главният секретар на президентството Росен Кожухаров.

Новоизбраният президент Румен Радев отказа да участва в съставянето на кабинет преди да е встъпил в длъжност, което ще се случи на 22-ри януари. Затова е твърде вероятно излъчените номинации от Росен Плевнелиев да бъдат сменени от наследника му, когато той добие констититуционни правомощия.

До момента съществуваше и идея държавният глава да не назначава служебно правителство, а кабинетът Борисов да управлява в оставка до встъпването в длъжност на Радев. Партиите (основно социалистите) обаче настояват Плевнелиев да изпълни конституционните си задължения и да назначи правителство преди Коледа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?