В отговор на офертата на Борисов за предизборно споразумение Меглена Кунева обяви:

Реформаторите отиват на избори сами, коалиции – според представянето

Реформаторите отиват на избори сами, коалиции – според представянето

Реформаторският блок ще се яви на парламентарните избори самостоятелно, заяви в неделя лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева в отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от предишния ден, че е готов да подпише предизборно споразумение с Реформаторите.

Борисов заяви, че "редовно и регулярно" се чува с Радан Кънев, с Меглена Кунева и с Корман Исмаилов. По думите му обаче Реформаторите отправят разнопосочни сигнали към ГЕРБ и се опитва да поставя условия на Борисов.

За да се стигне споразумение с ГЕРБ е необходимо добро представяне на Реформаторите на изборите и ясни ангажименти за конкретни реформи в следващия кабинет, заяви Кунева от своя страна пред БНР. По думите ѝ, ако блокът време в следващото Народно събрание, членовете на "България на гражданите“ ще се произнесат на вътрешнопартиен референдум за евентуална коалиция.

"Вероятно е имал предвид друго – че  е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н.", добави Кунева.

На въпрос за поставени условия от страна на РБ за персонални промени в ГЕРБ, Кунева отговори, че не е привърженик на подхода да се кадрува в друга партия и че това е особена стъпка.

Тя припомни, че с ГЕРБ са на различни позиции за влизането на МВФ в България. Реформаторите са против това, защото няма условия и необходимост от това, но пък служебното правителство веднага трябва да се заеме с процедурата по влизане в механизма на Европейския банков надзор и чакалнята на еврозоната. Участието ни в Европейският банков съюз ще подготви влизането на страна в еврото и ще осигури редица крайно необходими реформи – в банковата система, прокуратурата, съдебна реформа, на регулаторите, подчерта Кунева.

Кунева посочи като основни изисквания на блока реформа в съдебната система и гарантиране на независимостта на регулаторните органи.

"Това, с което трябва да се помни в следващите години Реформаторския блок, е, първо, съдебна реформа. Няма как без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, няма как да има каквато и да било сигурност за бизнеса. Регулаторните органи не са политически, а ние толкова години не можем да спрем да им влияем политически. Ако това не престане, хаосът в държавата ще продължи", каза Кунева..

"Ако някога видите да правя коалиция без тези две стъпки – съдебна реформа и независимост на регулаторите, да знаете, че това би било нередно. Ако обаче видя партньори, които могат да направят това, аз ще си кажа до каква степен, заедно с нашите партньори, можем да разчитаме на дадената дума. Много са незрели все още отношенията. Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство. Въпросът е това мнозинство какво ще донесе на България", допълни тя.

По думите ѝ правителството на Пламен Орешарски се е самосвалило. В политиката, това което сам си причиниш заради грешна преценка или грешно поведение, много рядко друг отвън може да ти причини, смята Кунева.

Според нея, обществото не е получило достатъчно пълна информация защо се налага актуализация на бюджета.

Реформаторите са против такава, защото обществото не е получило точна информация защо да се актуализира бюджетът – заради проблеми в приходната част, защото не могат да се обслужват здравната и пенсионната система ли или просто за да се запушат "дупки“ в бюджета, посочи Кунева. Тя коментира, че парламентарните партии искат да се справят със ситуацията по познатия неработещ начин - като наливат още пари в продънени системи.

По думите ѝ, КТБ е важен тест за българското общество и в този тест двойният стандарт, е проличал много ясно. Според Меглена Кунева хората, които са се възползвали от тази пирамида, каквато КТБ се оказва, трябва да се назоват публично, ако са политици, и да се каже какви средства са ползвали. Алчността никога не е добър съветник - има професии, като политиката, в които е забранено да си алчен,каза тя.

На въпрос за ситуацията с ДСБ и парите им в КТБ, Кунева каза, че заради този казус и заради станалата ясна връзка на Иван Костов с КТБ на говорителя на Блока Радан Кънев не му е лесно и че разчита Гражданският съвет на РБ да помогне в решаването на проблема с ясната позиция на Блока.

"За мен беше шок да разбера че г-н Костов е имал толкова близки, буквално измерими отношения с КТБ. Не може да говориш за морал, а да правиш обратното. Не може да си просветен политик с опит, какъвто е той, и да имаш такъв паралелен живот. И ако си се отказал от политиката, това трябва да е наистина. Нямам чувството, че г-н Костов се е отказал от политиката. Нека признаем това, което е направил като министър-председател за стабилността на страната, но ако иска да остане в ДСБ и да бъде лидер, нека  го заяви. Ако иска да се занимава с бизнес и да е консултант, нека го обяви", каза Кунева.

Лидерът на ДБГ обаче изключи предизборен "развод“ в Реформаторския блок заради деловите отношения между Иван Костов и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?