След "дребни, но силни противоречия" (по Лукарски):

Реформаторите откриха кампанията си, а партийните лидери си стиснаха ръце

Радан Кънев оттегли кандидатурата си за лидер на Реформаторския блок, Кунева и Лукарски настояват за по-ясни правила за избора

Сн. БГНЕС

Реформаторският блок откри в неделя предизборната си кампания в столичен мол в присъствието на лидерите на всички партии в коалицията и на фона на "дребните, вече преодолени противоречия" (по думите на лидера на СДС Божидар Лукарски).

Сбирката бе замислена като конгрес на блока с избор на негов председател и на Граждански съвет и едновременно с това и като откриване на предизборната кампания. В събота късно следобед или буквално в последния момент лидерите на две от партиите в коалицията Божидар Лукарски (СДС) и Меглена Кунева (Движение България на гражданите) оттеглиха участието на партиите си в конгреса и предложиха форумът да се проведе на 10 ноември, когато изборите ще са минали, а и датата е символично свързана с демократичните промени в България.

Много късно вечерта останалата част от коалицията около Демократи за силна България (ДСБ) се видяха принудени да оттеглят идеята за избор на председател и Граждански съвет и остана само откриването на кампанията на коалицията.

Пред пълната със симпатизанти и членове на партиите в коалицията Радан Кънев, лидер на ДСБ, обяви, че оттегля кандидатурата си за председател на блока. Преди това в началото на работата на форума водещата Даниела Стамова прочете заглавия от медиите от събота, с които се обявява, че Реформаторският блок се е разцепил. Тя допълни, че самият форум днес е доказателство, че всичко това са откровени лъжи от тези, "които са наясно колко силен е днес Реформаторският блок".

Радан Кънев заяви: "Ничия лична амбиции и съдба не е по важна от обществения интерес, нищо не е по-важно за обществения интерес, от победата на Реформаторския блок. Българските граждани искат радикална, смела промяна, която само РБ може да им даде".

Сред целите, представени от Кънев, е ударно управление с кратък мандат, което да извърши обещаните реформи, да върне властта в ръцете на суверена и да поиска промяна в конституцията, за да бъде изрязана "веднъж завинаги язвата в българската съдебна система".

"В името на тези цели днес бях готов да представя пред вас кандидатурата си за председател на РБ, за да мога от ваше име да се боря за тези неща. В името на същата цел оттеглям тази кандидатура, въпреки наличната подкрепа, защото лидерството не е в урните, които бяха подготвени в тази зала, лидерството е в урните на 5 октомври", каза още Кънев.

По думите му не неговото лидерство в РБ има значение, а лидерството на РБ в българската политика има значение за всеки български гражданин.

Николай Ненчев (БЗНС) посочи, че без морал и нравственост никакви реформи не биха могли да бъдат направени. Нека РБ бъде истинската морална алтернатива, от която днес хората имат нужда, каза той.

От своя страна лидерът на ДБГ Меглена Кунева кратко отбеляза от трибуната, че "звездата на РБ винаги ще бъде европейска". По думите ѝ РБ може да води страната.

Божидар Лукарски благодари на всички, защото са успели да преодолеят "дребните противоречия".

"Няма да е лесно, защото те са силни - задкулисието и мафията имат много инструменти, с които да ни борят, но ние сме заедно и за това сме силни", заяви Лукарски, който неведнъж бе заявявал, че смята да се кандидатира за председател на РБ.

Според Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство") Реформаторският блок е гаранцията, че нищо няма да е както преди. По думите му целта на блока е да има ясни правила, защото наложените през тези повече от 20 години модели са вече тотално изхабени.

Ирина Абаджиева - Репуц, лидер на най-новия партньор в Реформаторския блок - Християн-демократическата партия каза в приветствието си, че е добре да се вглеждат в знаците. "Днес е знаков ден - Кръстов ден, надявам се българският избирател на тези избори да избере промяната", посочи тя.

Пред журналисти Кунева и Лукарско обаче отново аргументираха защо са поискали да се отложи изборът на председател на коалицията. Основното, според тях, било да има по-ясни правила за избора.

"Нямахме време за избор на кандидат и това беше част от въпросите, които ни задаваха нашите структури", каза Кунева. По думите ѝ не са успели да проведат вътре в партията си първични избори, а са се спрели на трима кандидати. Единият от тях е бил Найден Зеленогорски, но той се отдръпнал, защото "просто трябва да прави кампания сега". Самата тя нямала никакво намерение да се кандидатира за председател.

Според Кунева трябва да се изчака, да има конкуренция при избора на общ лидер, затова и датата 10 ноември била най-подходяща. "Това, което трябва да е много ясно от Реформаторския блок, е, че ние правим нещата истински", посочи лидерът на ДБГ.

Божидар Лукарски коментира: "Искаме да управляваме държавата с ясни правила, затова трябва да имаме ясни правила за избор на председател". Като аргумент за отлагане на избора той каза, че той трябвало да се проведе след парламентарния вот, за да не се демотивирали избирателите и допълни, че "няма да предизвикаме сбиване на партийните си ядра".

"Твърди сме и ще проведем този избор, когато сме по-подготвени с правилата и когато наистина електоралният баланс няма да бъде нарушен от днешния избор", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014