Реформаторите питат Радев канил ли е Путин за патрон на националния празник

"Това ще е предателство на националния интерес и лош знак към ЕС", смята Петър Москов

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Реформаторският блок официално попита президента Румен Радев дали е поканил президента на Русия Владимир Путин за патрон за честванията на националния празник 3 март следващата година.

"Предложено ли е националният празник да се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?", питат реформаторите в писмо, подписано от Петър Москов.

"Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави", заявяват от блока.

Освен това припомнят, че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия.

"Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз", отбелязват от Реформаторския блок.

"В контекста на манипулативното интерпретиране на исторически факти, свързани със създаването и разпространението на българската писменост от страна на президента на Русия, считаме, че поканата за провеждане на националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес", се казва още в писмото.

Преди два дни заместник-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер за българското европредседателство Деница Златева съобщи, че "има покана и уверение, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освобождението на България на 3 март". Засега няма официално потвърждение на тази информация от "Дондуков" 2.

Още през март обаче самият Румен Радев в телевизионно интервю обяви очакването си "с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението".

Преди това въпросът бе повдигнат от руския посланик Анатолий Макаров, който заяви, че догодина ще станат 10 години откакто руският президент не е бил в България и препоръча Путин да бъде поканен.

Само няколко дни по-късно бившият президент Георги Първанов лансира като много подходяща дата за евентуална визита 3 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?