Реформаторите под атаки заради договорката с Патриотите

Такива компромиси не са правили и ГЕРБ, заяви Корман Исмаилов, Бареков обяви, че РБ и ПФ ще взривят кабинета, ДПС също видя негативни последици за властта

Корман Исмаилов, сн. БГНЕС

Критики от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство“ (НПСД), от ДПС и от "България без цензура" отнесе постигнатото в петък споразумение между Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) за подкрепата на хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок.  С него Реформаторите договориха казусите със зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и на областния управител на София-град Веселин Пенев от партията на Корман Исмаилов срещу две назначения във властта на ПФ и местеното на новините на турски в БНТ2. Така обаче РБ си отвори нови фронтове на така

Реформаторският блок допуска компромиси с ценностите си заради Патриотичния фронт, каквито от ГЕРБ не позволиха, коментира пред БНР Корман Исмаилов, чиято партия е част от Реформаторския блок. Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че "уви, присъствието на Патриотичния фронт в управляващата формула дава своите негативни последици". Реформаторският блок и Патриотичният фронт са "бомбата, която ще взриви кабинета "Борисов 2", каза лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков в разпространено от партията му съобщение.

Исмаилов: Патриотите да влязат официално в управляващата коалиция

"ГЕРБ казва, че не могат да направят компромис с ценностите си, докато Реформаторският блок допуска такъв. Ние имаме особена чувствителност по тези теми и заявяваме и се разграничаваме от подобни действия. Явно утре трябва да бъде преразгледано коалиционното споразумение ГЕРБ – Реформаторски блок, в което трябва да бъдат включени и Патриотичният фронт съвсем открито, след като те ще заемат позиции в изпълнителната власт. Очаквам да видя какви ще бъдат следващите действия. Ние сме категорично против", заяви Корман Исмаилов.

"Ако направиш компромис с основни фундаментални ценности, тогава е под заплаха твоята идентичност, като партия, като конкретни политики. Говоря и за Патриотичния фронт, и за Реформаторския блок, и за ГЕРБ, и въобще резултатът от всичко това, на което тези дни сме свидетели, какъв ще бъде като ефект върху обществото, благосъстоянието и по-доброто съжителство, като формирането на една нова духовна среда за етно-културно взаимодействие", каза още лидерът на НПСД, който определи случващото се като пълен абсурд.

"Да видим - участието на представители на националистите от Патриотичния фронт във властта дали ще бъде допуснато от ГЕРБ, които имаха много ясна и категорична позиция и заявиха много по-ясно санитарната линия на компромис от гледна точка на техните ценности, на приемливостта на тези номинации и участието им в изпълнителната власт. За съжаление, Реформаторският блок допуска много по-голям компромис със своите ценности и принципи",  смята Исмаилов.

"Ако ние отстъпваме от нашите ценности, не ги затвърждаваме, не ги разширяваме, тогава бъдещето няма да е добро и следващите парламенти няма да са по-добри от този", допълва той. Според него "в момента се разиграва един танц на това как да извадим националистите от блатото, което се натресоха, и как елегантно да им се подаде топката, как те да намерят нови аргументи, за да не си оттеглят подкрепата".

Исмаилов посочи, че местенето на новините на турски език в БНТ2 "е друг компромис, който силно рефлектира като акт на нетолерантност и неинтеграция, на невключване от страна на културата на мнозинството към културата и майчиния език на едно от малцинствата в страната, нежеланието да се развият и разширят програмите на майчиния език и на други малцинствени езици, като ромски, арменски". "Това са конюнктурни номера, които ще рефлектират и върху оценката от страна на нашите европейски и евроатлантически партньори", посочи лидерът на НПСД.

ДПС против новините на турски да са по канал без достатъчно покритие

Хасан Адемов също разкритикува съгласието между Реформаторите и Патриотите по този въпрос и заяви, че "ДПС е категорично против преместването на новините на турски език от БНТ1 по БНТ2" дари и заради техническия проблем с недостатъчното покритие на БНТ2 в цялата страна. "Няма как да се търси интеграция на малцинствата с мерки, които ги лишават от правото на информация", каза той и определи подобна дискусия като удар срещу проевопрейската политика на България.

"Всички от ДПС казваме, че европейският профил, ценностният профил на България по никакъв начин не бива да бъде дискредитиран от една такава антидемократична мярка.

Бареков обясни, че първо се притеснявал от това, че ГЕРБ се връща на власт, "но сега по-притеснително е поведението на тези, с които ГЕРБ се върна на власт - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ". "Борисов качи в лодката си няколко политически корабокрушенци като Иван Костов, Георги Първанов, Касим Дал и Меглена Кунева. На тях им бе вдъхнат втори живот в политиката, без да се основава на каквито и да е политически принципи и според мен те ще отведат тази лодка на дъното", посочва Бареков.

Бареков: Новата коалиция по-безпринципна от Тройната

"Четворната коалиция на ГЕРБ с АБВ на Първанов е много по-лоша, безидейна и непоследователна от Тройната коалиция, която остана в историята, като изключително негативна за България", казва още той.

Според него перманентните скандали в икономиката, енергетиката и културата са заради аматьорщина и пускането на парашутисти в тези болезнени и ключови сектори. "Учудващо е, че неистовата лакомия и жажда за власт на така наречените Реформатори и Патриоти са съчетани с липсата на експертиза и професионализъм на кадрите, които предлагат за високи постове в държавата. Сега борбата за постове е самоцелна, а не за да се осъществят истински дългосрочни реформи или за да се защитава суверенния национален интерес", смята евродепутатът.

Той пита защо министърът на енергетиката Теменужка Петкова не взема отношение за спирането на проекта "Южен поток". "Стана ясно, че "Южен поток" потъва. По темата чухме премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Лукарски, който нищо не разбира от икономика, а в същото време Теменужка Петкова мълчи. Чухме, че въпросната госпожа работи денонощно по "Южен поток", но това ми прилича на виц", казва още Бареков в съобщението.

Споделяне

Още от България