Блокът подкрепи "Визия 2020"

Реформаторите поискаха ясна позиция от премиера и президента за Русия

Меглена Кунева

Реформаторският блок поиска в сряда от премиера Георги Близнашки и президента Росен Плевнелиев да излязат с ясна позиция за "инвазията на Русия" в Украйна. Дясноцентристката коалиция обяви в декларация, че застава зад констатациите и препоръките, залегнали в стратегията "Визия 2020" за националната сигурност и участието на България в НАТО.

Документът трябва да послужи за българска позиция на срещата на върха на НАТО. В първия си вид "Визия 2020" посочваше Русия като заплаха за България, тъй като води информационна война на наша територия. Служебният премиер обаче оттегли този вариант на "визията".

Редактираният документ, публикуван във вторник, вече не прави такива изводи, а единствено сочи, че Русия е анексирала незаконно Крим.

"Агресивната и реваншистка политика, провеждана целенасочено от Владимир Путин, е първостепенен риск за националната сигурност на страната като член на ЕС и НАТО", се казва в позицията на Реформаторския блок. Коалицията представи политически документ със заглавие "Реформаторският блок остро осъжда агресията на Русия в Украйна".

Блокът призовава служебният премиер Георги Близнашки активно да отстоява и да защитава националния интерес, а не интереса на чужди сили, които оказват натиск, включително през български партии и политици. Реформаторите искат да се свика незабавно и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

На съвета президентът и премиерът трябва да излязат с ясна позиция по въпросите за руската инвазия, за недопустимостта на руските действия, за повишените рискове за международната сигурност и България и за подкрепа за линия на по-твърдо дистанциране от Русия, смятат от РБ.

Другото настояване на десните е правителството да поиска от НАТО допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия.

"Санкциите към Русия имат възпиращ ефект – трябва да се изпрати ясен сигнал и да знаем, че това е интересът, който има България", коментира при представянето на политическия документ лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Реформаторите поздравиха военния министър Велизар Шаламанов за професионализма и добре свършената работа с "Визия 2020". Коалицията смята, че Русия води именно хибридна война, която залага не на прекия военен конфликт, а на други начини да се влияе върху България.

Реформаторите не виждат политически проблем с "Визия 2020", защото тя не е насочена срещу Русия, а срещу управлението на Путин. "В Русия живеят много хора, които страдат от липсата на демокрация", каза Кунева.

"Трябва да има военни бази на НАТО и военно присъствие в граничните страни около Русия. Да има граждански дебат за политиката спрямо Русия и да има професионален дебат, за да излезе страната ни със силна позиция. Това е правилното решение", каза лидерът на ДБГ.

Меглена Кунева обяви, че подкрепя сключването на търговското споразумение със САЩ. Този вид търговски споразумения са жизненоважни за Европа и за България, каза тя и посочи, че търговското споразумение със САЩ много дълго време се обмисля, процесът по изготвянето му върви много бавно и въпреки възраженията, които има в областта на производството на храни и хранителни стоки, по него трябва да се върви напред.

Компенсациите, които България ще получи във връзка с ограниченията, наложени от санкциите на ЕС към Русия и отговора на руската страна, не са свързани с това да се получи единствено помощ от ЕС, а трябва да се търсят възможности за пазари, които страната ни сама не може да извоюва, коментира Кунева.

Според нея трябва да имаме колкото се може по-активна политика на търговия, насочена извън ЕС - към Турция, към САЩ, към Китай, към Бразилия. Фирми, които имат износ, се държат по-добре и на българския пазар, посочи тя.

Меглена Кунева отбеляза, че един от ресорите, за които малко се говори в ЕС, е търговията. По думите ѝ обаче той е сред най-мощните икономически и дипломатически лостове за целия ЕС.

Споделяне

Още от България