Темата "Борисов" не стои на масата за преговори

Реформаторите ще се стремят към коалиционно управление с ясна програма

Радан Кънев: Ако трябва да "извиваме ръце", за да не печелят поръчки само три фирми, ще го направим

Сн.: БГНЕС

Партиите от Реформаторския блок (РБ) ще се стремят да влязат в коалиционно реформаторско правителство с ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие на партиите, подкрепяли предишния кабинет. Друго условие, което задължително трябва да бъде изпълнено от ГЕРБ, за да има партньорство с РБ, е сключването на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство, както и програма, в която са записани конкретни ангажименти, срокове и реформи.

 

Това се казва в декларация на РБ, приета в четвъртък от партийните лидери в коалицията.

 

РБ засега е единствената политическа сила, огласила с какви позиции ще отиде на преговорите с ГЕРБ, които започват идната седмица. Решението на партията победител, която няма необходимото мнозинство за правителство, е да формира кабинет на малцинството. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в началото на седмицата, че това ще е правителство на "споделената отговорност" – няма да има коалиционно споразумение, а на партиите, които дадат подкрепа, ще бъдат предоставени министерства. ГЕРБ ще преговаря с всички партии, започвайки от втората политическа сила БСП. Това бе обяснено като наказателна санкция за Реформаторите, част от които настояха да спазят предизборната си декларация, според която Бойко Борисов да не е премиер.

 

"Темата "Бойко Борисов" не стои на масата за преговори. За нас е важна програмата на правителство, а след това идват на ред хората, които ще заемат съответните постове", заяви преди лидерската среща на РБ председателят на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.

"Ние търсим гаранция за осъществяването на реформите... Ние искаме ясни и прости неща. Искаме реформаторско управление, което да направи реформа в правосъдната система, да изкара истината за "Южен поток", за КТБ, за промяна в обществените поръчки”, обясни Радан Кънев. По думите му РБ няма да влезе в правителство на малцинството, тъй като то не може да проведе необходимите реформи, които партиите в РБ смятат за наложителни. Според него не може правителство на малцинството да е реформаторско, както и такова с мнозинство, което зависи от БСП и ДПС.

 

"Ако участваме в правителство за спасение, край. Нищо ново няма да има. Ние търсим гаранция за осъществяване на реформите. Сега чакам да се чуе какво стои отсреща. За да спечелим ние, трябва да печелят нашите избиратели", изтъкна Кънев.

 

Големите строителни фирми в страната са свързани с ГЕРБ и ДПС. Това е обществена тайна. Ако трябва да "извиваме ръце", за да не печелят поръчки само три фирми, ще го направим”, ангажира се лидерът на ДСБ.

 

Много по-добре за България е да има нови лица на власт. Не е възможно Реформаторският блок да участва в нереформаторско правителство, заключи Кънев, задавайки въпроса дали според някого Борисов може да бъде начело на реформаторско управление.

 

По думите му обаче за това дали РБ би приел Бойко Борисов да е начело на правителство, подкрепено от Реформаторите, в момента не е тема, тъй като не са се провели никакви разговори.

 

Българите не дадоха мнозинство на ГЕРБ, защото си знаят дереджето при управлението му, анализира още Кънев и обясни, че като победител в изборите партията на Борисов има само едно право и то е да предложи премиер, за когото да се намерят 121 гласа в парламента, които да го подкрепят.

 

В приетата от РБ декларация е записано още, че реформите, от които няма да отстъпят, са на първо място тези в администрацията и съдебната система. РБ настояват за продължаване и ускоряване на реформите в образованието, както и за допълнителни условия за борба с корупцията и престъпността. В декларацията им е посочена и необходимостта от бързи решения за връщане на доверието в банковата система, мерки за справяне с демографската криза и реформа в Изборния кодекс.

 

Коалицията иска гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация на управлението, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

 

Лидерите на РБ не отговориха еднозначно дали, след като ще се противопоставят на националпопулизма и ксенофобията, са готови да влязат в коалиционни отношения с "България без цензура" и Патриотичния фронт, които са готови да дадат подкрепа за кабинет на ГЕРБ.

 

"Ако правителството е с мандат на ГЕРБ, те ще определят мнозинството. Дали ще сме съгласни с партньорите, дали ще има партньори, които ще подпишат под програмата ни, ние не можем да кажем", каза Радан Кънев в отговор на въпрос.

Запитан как ще провеждат съдебна реформа без 160 гласа в парламента, които се изискват за промени в статута на фигурата "главен прокурор", което е залегнало в програмата на РБ, Кънев обясни, че на първо време ще се решават тези казуси, които позволяват да бъдат променени със 120 гласа. "Нали затова искаме свикване на Велико Народно събрание. Ако пък някоя от другите партии иска да подкрепи тези мерки в парламента – нека ги гласува", заяви той.

След като договориха единна позиция за преговорите, партиите от Блока увериха, че коалицията е стабилна, независимо от съществуващите различия.

 

РБ отчитат в документа, че на резултатът им на изборите (8.8%) би могъл да бъде "по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел".

По въпроса за изказването на лидера на СДС Божидар Лукарски, че предизборната декларация на РБ, според която нито един от сегашните премиер не бива пак да заема този пост, била "трик" за пред избирателите, Кънев коментира пред бТВ, че не приема тези думи и че се надява Лукарски да намери начин да излезе от тази ситуация.

 

"Важен е Реформаторският блок с резултата си. Разпад може да има само в главата на безумци. В Блока има видими различия, но целта ни е да не ги замитаме под масата, а да се показват... Общото в Реформаторския блок е повече от разликите", увери лидерът на ДСБ.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева посочи, че при избора на преговорен екип ще търсят реципрочност с екипа на ГЕРБ - и като брой хора и като ниво на позиция в съответните партии. По-рано ГЕРБ обявиха, че първоначалните разговори с партиите ще се водят от Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева, а на втория тур ще се включи лидерът Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България