Реформаторите спечелиха всички места в общинския съвет в Техеран

Жители на Техеран ликуват след победата на Хасан Рохани на президентските избори.

Кандидатите на реформаторите постигнаха съкрушителна победа на местните избори в иранската столица Техеран, вземайки всички 21 места в общинския съвет. Това става на фона на победата на президентските избори на Хасан Рохани, спечелил втори мандат на поста, предаде Асошиейтед прес.

Иранската държавна телевизия съобщи в понеделник, че Мохсен Хашеми Рафсанджани, синът на покойния президент и влиятелна фигура от средите на реформаторите Акбар Хашеми Рафсанджани, печели над 1,7 милиона гласа и така се нарежда на първо място сред кандидатите за общински съветници.

Резултатът означава, че реформаторите могат да заменят досегашния кмет на Техеран Багер Калибаф, който се беше кандидатирал на президентските избори, след което се оттегли, за да подкрепи твърдолинейния духовник Ебрахим Раиси.

В Иран общинските съвети избират кметовете и имат решаваща дума по въпросите за бюджетите и благоустройството. Както личи от съобщенията на иранските медии, реформаторите печелят големи победи и на други места.

На изборите за президент в петък Рохани, чието правителство през 2015 г. сключи споразумението със световните сили за ядрената програма на Иран, спечели категорично втори мандат на поста.

 

Машхад и Есфахан, съответно вторият и третият по големина градове в страната, също както Шираз и Язд (в Южен Иран), Карадж (до Техеран) и Захедан (в Югоизточен Иран) вече са напълно или почти изцяло контролирани от общински съветници реформатори.

 

Досега трите най-големи града в Иран бяха под контрола на консерваторите.

 

В Табриз (Северозападен Иран), Казвин (Северен Иран) и Бандар Абас реформаторите имат мнозинство.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?