Реформаторите: Управляващата олигархия доведе до банковата криза

ДАНС да се присъедини към прокурорската проверка, поиска блокът и настоя за незабавна оставка на кабинета

Реформаторския блок отново призова за незабавна оставка и предсрочни избори

Свидетели сме на криза и на институциите в България, това е особено тежък момент за страната и доказателство за това е финансовата криза, пред която ни изправи управляващата олигархия. Това заяви във вторник пред журналисти Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Димитър Бъчваров от ДСБ посочи, че действията правителството относно ликвидната криза в "Корпоративна търговска банка" не са били убедителни, а лидерът на СДС Божидар Лукарски призова Държавна агенция "Национална сигурност" да се присъедини към разследването на КТБ, извършвано от прокуратурата.

 

Реформаторите отново поискаха незабавната оставка на правителството и насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

 

"За първи път стана ясно лицето на тези, които назначават нашите правителства, и на тези, които вземат техните решения. В момента финансовата криза е породена директно от ДПС и не без участието на БСП", заяви Караджов.

 

Икономистът Димитър Бъчваров коментира, че национализацията на банки с проблеми с ликвидността е традиционен начин за овладяване на кризата и прекратяване на паниката. "Лошото е, че правителството не знае как да го осъществи. Не е убедено, че може да приложи такива средства, и оставя цялата отговорност на БНБ", каза той. По думите му е важно да бъде спазена обявената от БНБ дата 21 юли за отваряне на офисите на КТБ и дъщерната "Креди Агрикол".

 

Божидар Лукарски призова главния прокурор да разследва фактите около опита за финансова дестабилизация на страната във връзка с казуса Корпоративна търговска банка. Според Реформаторите в разследването трябва да се включи и ДАНС, тъй като е застрашена националната сигурност.

 

Според Бъчваров неубедителната позиция на държавата по казуса с КТБ "до голяма степен се дължи не само на крайно ниския рейтинг на правителството и недоверието, което обществото изпитва към него, но и на факта, че в законодателството има проблеми в момента и няма добри възможности за гъвкаво използване на ресурсите не само на БНБ, но и държавата за предотвратяване в бъдеще на подобни кризи", каза той.

 

Лидерът на СДС Божидар Лукарски определи като скандално забавянето на оставката на правителството, както и възможността за нов кабинет в мандата на този парламент.

 

Като оттеглиха подкрепата си за кабинета и го оставиха да управлява без ясно политическо доверие, БСП и ДПС съзнателно предизвикаха и продължават да поддържат дълбока политическа криза, смята Реформаторският блок. Лукарски определи като скандално отлагането на насрочените от президента консултации за определяне на дата за изборите.

 

Той обяви за скандални слуховете за подготвяна коалиция между БСП и ГЕРБ за нов кабинет в сегашния парламент. Възможностите на този парламент са изчерпани, подчерта синият лидер.

 

Лукарски каза още, че партиите все още не са обсъждали проект на коалиционно споразумение. Такъв проект прие "Движение България на гражданите" в събота и се очаква да го предложи на останалите партии. За отношенията на Реформаторския блок с ГЕРБ лидерът на СДС заяви, че двете формации ще бъдат конкуренти на изборите, но партията на Бойко Борисов е дясна и е възможен партньор на реформаторите за бъдещо управление.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?