Реформаторските партии в Сърбия договориха правителство

Реформаторските партии в Сърбия договориха правителство

Основните про-реформаторски партии в Сърбия се споразумяха за формиране на правителство. Това бе съобщено на 11 май, повече от три месеца след проведените парламентарни избори и три дни преди да изтече срокът, в който поради липса на кабинет да се насрочат нови избори.

Споразумението е било постигнато на среща между лидера на Демократическата партия и сръбски президент Борис Тадич, лидера на Демократическата партия на Сърбия и премиер в оставка Воислав Кощуница и лидера на Г 17 плюс Младжан Динкич.

Преговорите са продължили до петък сутринта, очаква се по-късно през деня да бъдат съобщени подробности и евентуалната номинация на министър-председател.

Ако до 14 май не бъде формирано правителство, президентът е задължен да назначи нови избори.

По-рано тази седмица твърдолинейният националист Томислав Николич бе избран за председател на парламента, с което предизвика тревоги, че Сърбия може да се отклони от пътя на реформите, предаде ББС.

Сръбската държавна телевизия съобщи в петък, че в споразумението на трите партии за коалицията е договорена смяна на Николич. Пред Асошиейтед прес той заяви, че ще подаде оставката си, само ако тя бъде поискана от парламентарното мнозинство. Аз съм избран от 126 депутати и когато получа искане от 126 депутати, ще свикам заседание и ще напусна поста си, обясни той.

Според него коалицията между Тадич и Кощуница скоро ще се разпадне, тъй като е сформирана под натиск от запада.

Споровете между Тадич, Кощуница и Динкич са за ключовите силови министерства на отбраната и вътрешните работи, както и за контрола върху специалните служби.

Националистическата Радикална партия спечели най-много места в парламента на изборите през януари, но както и миналия път няма достатъчно гласове, за да събере мнозинство за самостоятелно управление.

Според предварителна информация партията на президента Тадич, известна като най-про-западна, ще поеме съвета по национална сигурност, който отговаря за издирването и залавянето на босненските сръбски лидери Ратко Младич и Радован Караджич, които трябва да бъдат предадени на Хагския трибунал.

Съветът ще бъде оглавен от Тадич и всички служби ще му бъдат подчинени, предадоха сръбски медии.

Европейската комисия (ЕК) приветства напредъка в преговорите за реформаторско правителство в Сърбия.

Пътят на Сърбия към ЕС може да бъде възобновен веднага, след като бъде формирано това правителство, заяви комисарят по разширяването Оли Рен.

Споделяне

Още от Балкани