Реформаторските партии в Сърбия договориха правителство

Реформаторските партии в Сърбия договориха правителство

Основните про-реформаторски партии в Сърбия се споразумяха за формиране на правителство. Това бе съобщено на 11 май, повече от три месеца след проведените парламентарни избори и три дни преди да изтече срокът, в който поради липса на кабинет да се насрочат нови избори.

Споразумението е било постигнато на среща между лидера на Демократическата партия и сръбски президент Борис Тадич, лидера на Демократическата партия на Сърбия и премиер в оставка Воислав Кощуница и лидера на Г 17 плюс Младжан Динкич.

Преговорите са продължили до петък сутринта, очаква се по-късно през деня да бъдат съобщени подробности и евентуалната номинация на министър-председател.

Ако до 14 май не бъде формирано правителство, президентът е задължен да назначи нови избори.

По-рано тази седмица твърдолинейният националист Томислав Николич бе избран за председател на парламента, с което предизвика тревоги, че Сърбия може да се отклони от пътя на реформите, предаде ББС.

Сръбската държавна телевизия съобщи в петък, че в споразумението на трите партии за коалицията е договорена смяна на Николич. Пред Асошиейтед прес той заяви, че ще подаде оставката си, само ако тя бъде поискана от парламентарното мнозинство. Аз съм избран от 126 депутати и когато получа искане от 126 депутати, ще свикам заседание и ще напусна поста си, обясни той.

Според него коалицията между Тадич и Кощуница скоро ще се разпадне, тъй като е сформирана под натиск от запада.

Споровете между Тадич, Кощуница и Динкич са за ключовите силови министерства на отбраната и вътрешните работи, както и за контрола върху специалните служби.

Националистическата Радикална партия спечели най-много места в парламента на изборите през януари, но както и миналия път няма достатъчно гласове, за да събере мнозинство за самостоятелно управление.

Според предварителна информация партията на президента Тадич, известна като най-про-западна, ще поеме съвета по национална сигурност, който отговаря за издирването и залавянето на босненските сръбски лидери Ратко Младич и Радован Караджич, които трябва да бъдат предадени на Хагския трибунал.

Съветът ще бъде оглавен от Тадич и всички служби ще му бъдат подчинени, предадоха сръбски медии.

Европейската комисия (ЕК) приветства напредъка в преговорите за реформаторско правителство в Сърбия.

Пътят на Сърбия към ЕС може да бъде възобновен веднага, след като бъде формирано това правителство, заяви комисарят по разширяването Оли Рен.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: