Реформаторският блок: България да използва кризата в Украйна за Шенген

"Време е за решителни действия, за да не бъдем "троянският кон“ на Русия в Европа"

Меглена Кунева, Светослав Малинов и Димитър Бечев, сн. Реформаторски блок

България трябва да използва кризата в Украйна, за да получи солидарност от Европа и да отстоява националните си интереси, заяви Меглена Куева от Реформаторски блок. 

Тя коментира, че трябва да има ясно говорене от страна на българското правителство и "колкото по-близо е гласът му до оценките, които дава българското общество, българският бизнес, българските граждани, толкова по-силен ще е този глас в Европа".

 

"Българското правителство да постави въпроса за спазването на международните договори, които обозначиха на картата Украйна чрез договора от Будапеща, защото неспазването на международните договори има лош ефект върху цяла Европа и особено за България. Предстоят Съвет на министрите на външните работа и Европейски съвет, на които говоренето с недомлъвки трябва да спре да бъде единствената линия на правителството", каза Кунева.

 

Тя посочи, че правителството трябва да засили приятелския си натиск към Европа за влизане в Шенген, защото черноморската граница на страната ни е в риск и управляващите трябва да вземат мерки за защитата ѝ.

 

"Румъния и балтийските страни вече говорят за териториална сигурност, а аз говоря за друг тип сигурност – която дава защита от спекулации, престъпност и криминализиране – болестите от кризата, която всички преживяхме при разпадането на бивша Югославия...", посочи Кунева.

 

Тя коментира, че "Южен поток" прибавя към зависимостта, а не към независимостта на България.

 

Меглена Кунева каза, че Реформаторският блок ще настоява за възстановяването на европейския проект за газопровода НАБУКО.

 

Ние трябва да сме абсолютно ясни като държава да се изгради терминал за втечнен газ - беше предвидено да се строи още през 2009 г. при тогавашната газова криза, посочи тя.

 

Според нея тази криза по-скоро ще обедини Европа, ще направи по-силни връзките на България с Европа и ще тласне европейски енергийни проекти така, както нищо дотук не е успяло.

 

Евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов каза от своя страна, че оценката за референдума в Крим трябва да бъде недвусмислена.

 

Малинов съобщи, че във вторник, на заседанието на комисията в Европарламента по граждански свободи и правораздаване, ще постави въпроса за Шенген с новите политически аргументи. Позицията ще бъде отстоявана заедно с румънските евродепутати.

 

Той се обяви против вътрешно-политическите защитници на този референдум в България и каза, че всеки български гражданин и партия трябва да обявят ясна позиция "против“ и да го обявят за абсурден прецедент. Той определи всичко друго като обслужване на чужди интереси.

 

Малинов добави, че не се изненадва, че българските националисти застават на страната на интересите на Русия, защото обслужват от години нейните интереси.

 

Димитър Бечев от Гражданския съвет на РБ каза, че БСП говорят на два гласа – в Брюксел и Берлин подкрепят санкциите, в Боровец, на партийния си форум, се обявяват "никога против Русия".

 

От БСП не се чу категорична позиция и гражданите трябва да знаят, че това говорене на два гласа е опасно за България, каза Бечев

 

"Време е за решителни действия по енергийната диверсификация и Шенген, за да не бъдем "троянският кон“ на Русия в Европа", посочи още Бечев, който е и директор на бюрото на Европейския съвет за външна политика в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България