Реформаторският блок е против проекта за мажоритарното гласуване

Коалицията няма да участва в ново правителство в рамките на сегашния парламент

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Партиите от управляващото крило на Реформаторския блок се обявиха в понеделник против въвеждането на изцяло мажоритарно гласуване за парламентарните избори. От коалицията обявиха, че няма да участват в ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

"Реформаторският блок смята, че трябва да има много ясна отговорност и усъвършенстване на системата, но ние не вярваме, че това става през така предложения закон за мажоритарен избор", коментира вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Тя имаше предвид набързо написания и внесен от омбудсмана Мая Манолова по-рано в понеделник законопроект.

По време на срещата си партиите от РБ са обсъдили резултатите от националното допитване, което включва задължителното гласуване и въвеждане на напълно мажоритарна система. Те са уточнили и позициите си по темата за свикване на Велико народно събрание.

"По всеки от въпросите сме стигнали до общо становище, което утре ще споделим с президента", каза Кунева, но не даде подробности. Очаква се РБ да се обяви за свикване на Велико народно събрание.

По думите на Кунева политическите консултации при държавния глава са много важни с оглед на динамиката, с която ще се развива политическият процес у нас.

"Няма време за губене, нужна е устойчивост", каза Кунева. Тя заяви, че няма да участва в каквото и да е ново правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

В срещата не участваха представители на ДСБ, които не са подписали новото коалиционно споразумение, сключено от останалите партии в РБ – ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД. Лидерът им Радан Кънев пък обяви, че готви създаването на нов десен политически проект.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?